Скандинавските страни Дания, Финландия и Норвегия са трите най-щастливи икономики в света през последните шест години (2005 - 2011), според проучване на Галъп, цитирано от L.A. Times.


След тях се подреждат Холандия, Канада, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Австралия и Ирландия. Съединените щати сa чак 11-ти. Следват Коста Рика и Австрия.

 

Най-нещастните страни са Того, което заема последното място в своеобразната класация, Бенин, Централноафриканската република, Сиера Леоне, Бурунди, Коморски острови, Хаити, Танзания, Конго и България.


Бутан, която за първи път въвежда индекса на щастието, не е включена в Световното проучване на Галъп, което е извършено в 124 държави.


Видно, че най-нещастните страни са някои от най-бедните. Четирите най-щастливи икономики имат доходи, които са 40 пъти по-високи от четирите най-нещастни, се посочва в доклада.


Но богатството не е основен фактор за щастието на едно общество. Социалната сигурност, добрата здравна и образователни системи имат далеч по-голямо значение. Хората в най-щастливите нации живеят средно 28 години по-дълго.

 

Икономическият растеж не води задължително до щастие, сочат резултатите от проучването.


Например в САЩ доходите са се увеличили драстично от 1960 г, но коефициентът на щастие не се е променил съществено.

 

Свободата в обществото и доверието в правителството също са важни фактори за щастието, се посочва в доклада, подготвен от икономистите Джон Хелиуел, Ричард Лейард и Джефри Сакс.