Вече пета година българската промишленост не може да излезе от кризата, в която попадна след като производството се срина с 30% през 2009 г.

Последните данни на НСИ показват, че промишленото производство в България намалява с 1.3% през юни. И въпреки че е налице ръст с 0.6% на годишна база, обемът на продукцията остава с близо 20% под нивата от 2007-2008 г.

През юни 2014 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост, с 3.0%, и в преработващата промишленост, с 0.5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено минимaлно увеличение от 0.1%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост, с 1.8%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 4.1%, и в добивната промишленост, с 1.4%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, с 24.3%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 20.1% и производството на изделия от каучук и пластмаси, с 19.1%.

И точно това е добрата новина, въпреки че обемите на продукцията остават далеч под предкризисните нива, структурата на производството се променя, давайки предимство на продукти с по-висока добавена стойност.