Българската промишлена продукция постигна прираст през юли, отчете Националния статистически институт. На годишна база, т.е. спрямо юли 2010 г., индустриалната продукция нараства с 6.2%, а на месечна база, т.е. спрямо юни 2011 г., ръстът е 1.5%.

През юли преработващата промишленост е съкратила произведените обеми с 0.6% спрямо предходния месец. Това се компенсира със значителен ръст в производството на енергия и в добивната промишленост, съответно + 9.1% и + 11.3%.

Най-голям принос за спада на преработващата промишленост има текстилната индустрия /-16.6%/, цигарените фабрики /-8.3%/, ремонтът на машини и др. Ръст отчита производството на основни метали /+5%/, на хранителни продукти /+3.6%/ и други.

Разгледано на годишна база, производството през месец юли нараства и в трите подсектора: енергетика, добивна и преработваща продукция. Съответните проценти са 7.4%, 10.3% и 5.9%. Производството на инвестиционни продукти се радва на 5.6% ръст.

Продукцията в българската индустрия се определя от два ключови външни фактора: търсенето на части и компоненти от Западна Европа, особено Германия и Белгия - ключови за преработващия сектор, и цените на суровините на световните борси, които определят добавената стойност в добивния сектор.

В добива на метални руди, като България е сред най-големите производители на мед в Европа, през юли е регистриран прираст от 5.7%, дължащ се вероятно на възстановяването на част от цените на металите на борсите в последно време. Вероятно тогава е реализирана и част от продукцията, изчакваща пласмент в последните месеци с турбулентен пазар. В периода от февруари до юни продукцията на метални руди отчита двуцифрен спад спрямо нивата от миналата година.

Другият фактор за родната промишленост – доставките за Западна Европа, в момента е благоприятен предвид силния ръст на германската индустрия, покачила се с 10.1% през юли.

Спрямо нивата от 2005 г., промишлеността у нас през юли е нараснала с 3.8%, като добивната промишленост сега поддържа със 17.2% по-ниски обеми, а енергетиката отчита 22.3% ръст. Преработващата промишленост е нараснала с 3.2%.

В момента в България се произвежда само 63.8% от обемите текстилна продукция, достигнати през 2005 г. Този факт най-вероятно се дължи на това, че у нас все по-трудно се намира работна ръка по толкова ниски цени, колкото предлагат работниците в някои нови икономики в Африка и Югоизточна Азия.

Най-силно развитие през последните шест години у нас е получило производството на електроника /+40.2%/, електротехника /+58.8%/, хартия /+53.3%/.