Опозиционни издания в Турция откриха и българска връзка в скандала с корупция, разтърсил висшите етажи на властта в Анкара, пише “Труд”. 

Той започна на 17 декември с десетки арести, включително на синове на трима министри (вече бивши) - вътрешния Муамер Гюлер, на икономиката Зафер Чаглаян и на градоустройството и околната среда на Ердоган Байрактар. 

Сега се твърди, че на Байрактар му било подсказано да промени плана за строителство на парцела в истанбулския квартал Шишли, който бе върнат на българското църковно настоятелство преди година и половина. И че това станало по нареждане на премиера Реджеп Ердоган. 

Той ходатайствал пред своя министър Байрактар, след като е бил помолен за тази услуга от шефа на компанията Taşyapı /Ташяпъ/ Емрула Туранлъ. Това е фирмата, с която председателят на настоятелството Васил Лязе сключил дългосрочен договор за имота, разположен на 60 декара. 

Още преди презонирането на терена стойността му се изчисляваше на 600 млн. долара. Сега обаче едно от най-апетитните места за строеж в момента на “пъпа на Истанбул” става “специален обект”. Това дава възможност да се раздигат старите сгради (техникум, факултет на частен университет и новата сграда на кметството на квартал Шишли, за която още се съдят с кмета Мустафа Саръгюл) и да бъдат построени нови високоетажни сгради. Нещо, което старият план не допуска. 

След тази административна хватка пазарната цена на парцела скача автоматично с още 200 млн. долара, писа в. Zaman, който е флагман на движението на Фейтула Гюлен. 

Въпросът, който възниква, но остава без отговор, е защо Лязе е кандисал на тази игра с Емрула Туранлъ и кои са водещите мотиви Taşyapı  да бъде предпочетена пред всички други компании, и то без търг. 

Не се знаят подробности за клаузите в договора, но от публичните изявления на Васил Лязе пред турските медии неотдавна се разбра, че Емрула Туранлъ щял да построи бизнес център, мол и хотел. Българската общност се надява на доходи от високите наеми, поне по 100 000 долара на месец. По-рано Лязе коментира връщането на имота и презонирането на парцела като удар от “държавната лотария”. 

Радостта му обаче спокойно може да бъде помрачена заради повдигнатите прокурорски обвинения за корупция срещу Емрула Туранлъ.