Когато БФБ увеличи капитала си, "тежестта" на настоящите акционери в нея няма да е същата. Министерство на финансите ще запази контролиращата си позиция, а на по-дребните инвеститори ще бъде дадена възможност за изход от направената инвестиция. Това съобщи Георги Български, който през тази седмица бе избран за член на Съвета на директорите на фондовата борса. В интервю за DarikFinance.bg той даде надежди, че приватизацията на атрактивни дружества през борсата напредва като процедура, а също и че е налице институционална подкрепа за осъществяване на заложената стратегия за развитие на пазара.

Господин Български, Вие сте новоизбран член на СД на БФБ - София. Какви са целите и задачите, които ще преследвате?

Като част от мениджмънта на БФБ до този момент и занапред ролята ми в оперативен план, както и при изпълнението на заложената стратегия ще се запази.

Основните новости ще бъдат свързани с придобиването на публичен статут на компанията БФБ-София и привличането на стратегически инвеститор. Убеден съм в градивния и експертен диалог с Министерство на финансите, които проявяват нужното разбиране към проблемите на капиталовия ни пазар и от които очакваме институционална подкрепа при реализирането на стратегията на БФБ.

В инвестиционните среди битува едно изказване, че през годините държавата е била "и майка, и мащеха" на БФБ. В коя роля очаквате, че ще я виждаме през следващите месеци?

Моето разбиране е, че капиталовият пазар укрепва своите позиции в българската икономика и придобива самостоятелност. Във връзка с това би било уместно държавата в средносрочен план да преустанови своето участие като привлече на свое място стратегически инвеститор, който да работи още по-активно за развитието на капиталовия ни пазар в регионален мащаб.

Пазарът очакваше държавна подкрепа чрез институционален тласък за приватизация през борсата, най-вече на пакети от енергийни дружества. Безспорно това би съживило търговията и интереса към БФБ, но е факт, че месеци след голямото говорене по темата резултати още няма. Може би вашата информация е друга и ще зарадвате пазара с новини?

Приватизация на дружества, които представляват интерес за чуждестранни инвеститори, очаквам да изиграе ролята на магнит за портфейлни инвестиции в страната. Очаквам след като целия състав на СД на БФБ се ползва с доверието на изпълнителната власт, този въпрос да бъде повдигнат на най-високо ниво и по него да се продължи с активна работа от страна на всички ангажирани страни. По този въпрос до момента ръководството на БФБ е провело срещи с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на финансите, като очакваме и среща с министър-председателя.

Какво още може и трябва да бъде направено, за да се подобри ликвидността на борсата още през настоящата година?

Значително подобряване на ликвидността ще констатираме едва след като то бъде факт на развитите пазари. Дотогава обаче от страна на БФБ, на оперативно ниво ние вече предложихме частично и работим по комплекс от предложения за подобряване на пазарната инфраструктура в частта ликвидност, а именно – разработване на стимули към маркет-мейкъри, както и към емитенти с цел увеличаване на свободно-търгуемия обем емисии.

Обсъждаме с АББ възможности за по-голяма прозрачност в тарифирането от страна на банките глобални попечители, което да облекчи навлизането на регионални портфейлни инвеститори.

Диференциране на тарифата на БФБ с цел стимулиране на емитенти, с чиито инструменти се извършват значителен по обем сделки. Разбира се оставаме отворени към добри и прагматични предложения от страна на нашите клиенти - инвестиционната общност, за допълнителни мерки за подобряване на ликвидността. В активен контакт сме и с ръководството на КФН.

През последния месец борсата показа, че няма да толерира дружества, които не отговарят на критериите в правилника за търговия. Поставихте под наблюдение  5 дружества и дори имаше съобщение за временно спиране на търговията с дружество, което не е подавало отчети. Как да приемаме това - като опит за предприемане на дисциплиниращи действия спрямо емитентите ли?

По-скоро като стремеж към прилагане на правилата.

През месец септември предстои Общо събрание на акционерите на БФБ, на което ще се гласува решение за увеличение на капитала. Каква е идеята?

Цялостната идея на Министерство на финансите може да бъде обобщена в следните няколко стъпки. На първо място увеличаване на прозрачността в дейността и управлението на БФБ.

На второ място придобиване на публичен статут. Целият този процес е свързан с много работа по подобряване на фундаменталната привлекателност на пазара и в частност - на БФБ.

На трето място изход на държавата от инвестицията в дружеството БФБ- София в полза на стратегически инвеститор. Всички, които познават бизнеса на корпоративните преобразувания, са наясно, че привличането на интерес от стратегически инвеститор е свързано с придобиване на контрол върху придобиваното дружество.

Целта на Министерство на финансите е именно тази, реализиране на изход от инвестицията в БФБ, чрез продажба на контролиращ дял.

Бихте ли дали малко повече информация за параметрите, при които ще се извърши това увеличение на капитала? Как ще се запази "тежестта" на миноритарните акционери в БФБ и как ще бъдат гарантирани техните интереси?

Хипотезата на увеличение на капитал под условие допуска промяна на тежестта на акционерите в дадена компания. До настоящия момент Министерство на финансите е участвало при взимането на стратегическите решения в БФБ в ролята си на най-голям акционер. Тази роля със или без притежаването на контролиращ дял ще се запази.

Но разликата е, че с контролиращ дял Министерство на финансите ще може по-лесно да преговаря за придобиването на БФБ-София от стратегически инвеститор. След листването на дружеството БФБ-София на регулиран пазар миноритарните акционери ще могат по своя преценка да се разделят с притежаваните акции, както и всички инвеститори ще имат право да придобиват акции от БФБ-София АД.

С предоставянето на възможност за изход от направена инвестиция, както и предстоящото отпадане на изискването за собственост на акции в БФБ за придобиване на пълно членство, настоящите миноритарни акционери ще бъдат свободни да преценят какво да правят със своята инвестиция.

Спазването на изискванията на Националния кодекс за корпоративно управление ще бъде допълнителен гарант за защита на интересите на миноритарните акционери.

Какъв е профилът на стратигическия инвеститор, който би проявил интерес към БФБ? Кое е най-доброто, което може да му се случи на пазара в това отношение?

Стратегическата цел на Министерство на финансите е да привлече инвеститор с доказан опит, който да гарантира подобряване на пазарната инфраструктура и стратегическо развитие на БФБ в региона.