Ученици от ОДК Пловдив спечелиха престижното трето място на европейските финали на състезание по мениджмънт и икономика. Те бяха сред осемте отбора, красирали се на европейските финали на компютърната симулация „Виртуално предприятие”.

 

Софтуерът е разработен от Джуниър Ачийвмънт и университета в Харвард, като в него са заложени принципите на пазарната икономика. С негова помощ младежите могат да се състезават с отбори от целия свят като всеки притежава своя виртуална компания и се конкурира по цена, качество, продукция, капиталови инвестиции и маркетинг с останалите отбори.

 

Българите от отбор „Бананафелер” спечелиха третото място след три предварителни кръга в конкуренцията на 835 отбора от 15 европейски страни.

 

Успехът за тях идва след „четиримесечна надпревара от началото на тази година и много часове пред симулацията”, споделят съотборниците Михаил Чанев и Георги Димитров от Пловдив.

 

„Изключително сме благодарни на Джуниър Ачийвмънт и на нашия учител Огнян Димитров за възможността и напътствията”, споделят още те.

 

България отбеляза успех и в индивидуалното класиране, където тежест имаше зададеният бизнес казус за използване на технологиите в електронните разплащания.

 

На престижното второ място се класира Боряна Хайдарова от втория ни отбор финалист „БДСМ” също от ОДК Пловдив.

 

Тя спечели журито със своите идеи за използване на социални мрежи за пазаруване и разплащания и обвързване на уебплатформа с тях. Предложението й включва и приложения за смартфони, които също да улесняват купуването и плащането на стоки и услуги.

 

В България състезанието „Виртуално предприятие” се провежда от 1997 г. на национално ниво, като от 2007 г. е включено в официалния календар на Министерството на образованието, младежта и науката за олимпиади и национални състезания.