Между 40 и 50 млн. евро средногодишно могат да бъдат предоставени на българския бизнес през следващите три години чрез кредитни линии на Черноморската банка за търговия и развитие.

Това стана ясно днес по време на брифинг на заместник-финансовия министър Боряна Пенчева и президента на банката Андрей Кондаков. Боряна Пенчева е управител за България във финансовата институция.

За 11 години от своето учредяване Черноморската банка за търговия и развитие е финансирала 23 проекта в България на стойност 211 млн. евро, което е около 10% от общия кредитен портфейл на банката, съобщи Министерство на финансите. До 2012 г. портфейлът за България може да бъде удвоен, допълниха от там.

Стратегията за страната ни, подготвяна от Черноморската банка за търговия и развитие, ще заложи на конкретни проекти в приоритетни сектори за България. Такива са енергетиката и особено проектите за повишаване на енергийната ефективност; пътната инфраструктура; управлението на отпадъците, както и развитието на малките и средните предприятия. Реализацията на повече проекти зависи от инициативността на бизнеса, казаха от финансовата институция.