Отчитаме близо 1.1 млрд. лв. излишък, приходите и помощите към края на месец май са 13.8 млрд. лв. или около 45.5% от разчетите за годината.

Данъчни приходи-нарастват с около 9 %-спрямо миналата година. Неданъчните приходи са с 11.1 % повече от предходния период и са в размер на 178 млн. лв. 11.1 млрд. лв. е размерът на фискалния резерв към 31 май. Преките данъци са малко над 2 млрд. лв., косвените данъци са близо 5 млн. лв. Това отчете днес финансовият министър Владислав Горанов по време на изслушването си в бюджетната комисия към НС

От НАП и Митниците към 30 юни има около 1.5 млрд. лв. номинално повече постъпления. "Това нямаше как да се случи без измененията в законодателството. В този смисъл усилията и консенсусът за подобряване на приходната база дават резултат. Имаме основание да мислим, че ще спазим ангажимента си по време на дебата и бюджетният дефицит няма да надхвърли 3% от БВП", добави Горанов.

Министърът а финансите припомни, че през 2014 година и управляващото, и служебното правителство са били подложени на натиск заради разходите в здравния бюджет.

Той бе категоричен, че не е склонен да подкрепи каквото и да е увеличение на финансирането на НЗОК за сметка на данъците.

Според Горанов най-големите рискове от Гърция не са свързани българската банкова система.

"Делът на банките с гръцка собственост в България е малък. Ликвидността в тях е на много добро равнище. Няма причина за смущение", категоричен е финансовият министър.

Според Горанов, трябва да се поучим от опита на Гърция. Ставащото там показва, че "популизмът и недоброто управление води до криза в държавите с дългосрочни последици".

"Не очаквам негативно проявление на проблемите в Гърция у нас в краткосрочен план. Надявам се да няма преструктуриране на еврозоната в резултат на ситуацията с Гърция. Популисткото правителство в Гърция не показва никакво решение за проблемите, за радост популизмът в България не е достигнал такива върхове", коментира Владислав Горанов.