Прогнозната стойност за изграждане на газов хъб на територията на България е 2.2 млрд. евро. Това пише в проекта, представен от министър-председателя Бойко Борисов на срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

За модернизация на съществуващата инфраструктура ще са необходими още 140 млн. евро.

Сред предимствата на България за изграждане на газов хъб, според презентацията на премиера, са географското разположение на страната ни, което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансирана транзитна национална система с газохранилище; добив на нефт и газ в региона; ниско вътрешно потребление - свободен капацитет за транзит; прозрачни процедури за доставки и строителство на справедливи цени; дългосрочен и краткосрочен капацитет.

България ще ползва натрупания европейски опит по развитието на търговски платформи за създаването на "единна система за управлението на газовите потоци", предварително съгласувана с Европейските газови партньори.

"Южен поток не е прекратен към днешна дата", коментира премиерът днес. "Нямаме нито един писмен документ, че е прекратен Южен поток".

"Имаме свои източници-"Хан Аспарух", "Терез", Силистар. Интерконекторът ни с Гърция ще доведе втечнен газ, от Румъния ще може да получаваме газ от големите хранилища в Чехия, Словакия. От съседите ни-Турция, нашите компресорни станции са изключително мощни, най-модерни. Сега доизграждаме последните. Имат възможност да пренасят газ и в двете посоки", обясни Борисов.

Според него, "имаме една единствена цел - ниска цена на газа. Това е, което целим всички и е структуроопределящо".