През февруари валутните резерви на БНБ са намалели с близо 200 млн. евро, като банката е свила силно експозициите си във валути от кошницата на СПТ, определена от МВФ.

 

За сметка на това в българския валутен резерв, който поддържа и стабилността на валутния борд, нараства сумата на облигациите.

 

Стойността на резервите в конвертируеми валути като долар и евро намалява през февруари с 657 млн. евро, до 2.1 млрд. евро.

 

В същото време обемът на ценните книжа във финансовата сметка на БНБ се увеличава с 461 млн. евро, до 8.2 млрд. евро.

 

Като се има предвид, че българските валутни резерви са деноминирани основно в евро, а единната валута поскъпна през февруари по повечето кросове, то е видно, че промените в структурата на финансовата сметка не се дължат толкова на изменения в цените на резервните активи, колкото на политика.

 

Но ребалансирането на валутните резерви в полза на облигациите носи риск, тъй като нито дълговата криза в еврозоната е приключила, нито пък проблемите с американския дълг и фискален дефицит са преодолени.

 

Дори Гърция да е спасена за момента, има няколко други европейски икономики, пред които стои опасността от преструктуриране на дълга. Това са Португалия, Испания и Италия. Да не забравяме, че само преди година лидерите на еврозоната заявяваха, че технически фалит на Гърция е невъзможен. А в момента застрахователите ще трябва да платят обезщетенията за настъпване на кредитно събитие по гръцките CDS. Така че дълговите пазари продължават да бъдат изключително рискови.

 

При това България ще се нуждае от значителен финансов ресурс, за да покрие плащанията по еврооблигациите емитирани по време на мандата на Милен Велчев като финансов министър. Падежът на книжа за 800 млн. евро от въпросната емисия настъпва в началото на следващата година.

 

Така през следващите 12 месеца БНБ очаква безусловно изтичане на ликвидност в чуждестранна валута в размер на 1.34 млрд. евро. Тази сума включва изплащане на главници по заеми, ценни книжа и депозити в чуждестранна валута, с падеж над 3 месеца и под 1 г, за 1.04 млрд. евро и плащания на лихви от 232.8 млн. евро по средносрочни задължения.