Едва 8% от облеклата, произведени от български фирми, се продават у нас. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на текстил и облекло Радина Банкова. Секторът работи основно за износ, като за последната година има ръст от 7%.

 

Българите най-вече купуваме стоки от големите вериги за конфекция, но и там не могат да се намерят от качествените облекла от по-високия ценови клас, защото маркетинговите отдели на тези търговски вериги ни определят като пазар със свито потребление и ниски покупателни способности.

 

В същото време все по-популярни стават магазините за дрехи втора употреба. Между 5 и 10 на сто от стоките в магазините за дрехи втора ръка са наистина нови, като са дошли у нас, след като дълго време за застоявали в складове в чужбина.

 

Макар и повечето от нас да вярват, че българските дрехи са с високо качество, трудно биха могли да ги открият в търговската мрежа, обясни пред Дарик Радина Банкова.

 

„Само около 8% от производството остава да се реализира в България, състоянието на потреблението е добре известно и тук не очакваме да има някакво съществено повишение. По-скоро нещата отиват към намаление, когато става въпрос за това какво от българското производство остава тук като продажби", уточни тя.