Държавата да плаща по 40 лева на пчелно семейство за опрашване, настояват от Съюза на пчеларите в България.

Пчелите извършват огромна работа тихо и незабележимо. Те опрашват и основният принос на пчелите не са пчелните продукти и медът, а опрашителната дейност. Затова претенциите на пчеларите са за плащане на реално свършена работа от пчелните семейства.

Това необичайно искане всъщност се основава на разработван от Европейския съюз авангарден подход, наречен „плащане за екосистемни услуги“. Наскоро беше изчислено, че опрашителните услуги, които насекомите оказват на селското стопанство, са на стойност най-малко 150 млрд. долара годишно.

Илия Цонев, член на Управителния съвет на Съюза на пчеларите, настоява: „Искаме облекчения на данъците и превръщане на пчеларството в приоритет за Министерството на земеделието и храните”. Политиката на МЗХ според него е ориентирана неправилно. „Те призовават само към големи пчелни стопанства. У нас едрите пчелари са само един процент“.

От бранша се оплакаха и от мистериозно изчезване на пчелите в България - каквото от няколко години е регистрирано и в САЩ. Пчеларите искат държавата да се намеси за установяване на причините за странното явление.

В последните две години у нас изчезват мистериозно пчели, които отлитат от кошерите и не се връщат обратно. Освен това, по данни на Съюза през миналата година в районите на Мездра, Враца и Плевен се е наблюдавало висока смъртност при пчелите, на места до 50% от пчелните семейства

Пчеларството е в криза и сектора все повече потъва, коментира Илия Цонев. Последствията ще са сериозни, и то не само за пчеларството.