В света има 27 милиона жертви на трафик на хора, които са подлагани на сексуална и трудова експлоатация и които живеят в условията на робство. Тези данни бяха публикувани от Държавния департамент на Съединените щати в ново издание на годишния доклад за трафика на хора.

 

В доклада за 2011 г. са оценени усилията на правителствата на 184 държави за борба с този трафик. Само около 30 от тях покриват напълно минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора и съответно са в първата от общо три категории.

 

Третата категория са най-тежките случаи - държави, които не само не се борят, но дори подпомагат трафика.

 

Най-голяма е втората категория - страни, които не се съобразяват напълно с минималните стандарти. България попада тъкмо в нея и всъщност никога не я е напускала, което показва защо страната ни не трябва да бъде допускана до Шенген.

 

България изостава с усилията си след повечето страни - членки на Европейския съюз, които се класират в първа категория. В първа категория са дори страни като Македония, Босна и Хърватия.

 

По данни на Държавния департамент на САЩ 80% от жертвите на международния трафик са жени, а 70% от тези жени и момичета стават жертва на сексуална експлоатация.

 

По отношение на трафика на хора България и Румъния са сравними с Косово, Сърбия, Таджикистан и Турция. Правителството на България не се съобразява напълно с минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но полага усилия в тази посока, се казва в доклада на Държавния департамент.

 

Фразата е една и съща във вече няколко поредни издания на доклада. България не е отбелязала никакъв съществен напредък въпреки увеличените си усилия в няколко сфери - създаването на национален механизъм за насочване на жертвите на трафик на хора, увеличаване на финансирането за деца, жертви на трафик, усилие да се избягва преследване на жертвите на трафик.

 

България за поредна година е поставена в една групата страни, които са източник и транзитна територия за сексуални робини.

 

Една проститутка печели средно 400 евро на нощ, което означава, че тя има 10-15 клиента. Годишно, една проститутка докарва на сводника си над 100 хил. евро.

 

1.350 млрд. евро годишно печели българската мафия, занимаваща се с трафик на момичета, сочат още данните в доклада. Годишно жертвите на трафик на хора в България са над 10 000 души.

 

В миналогодишния доклад България беше критикувана, че в съда попадат жертви на трафика, а не самите трафиканти. Един голям проблем, отбелязан в американския доклад, е продължаващата замесеност на държавни служители в трафика на хора.


Правителството на България не може да покаже сериозни резултати за борбата си с такива служители се казва в доклада.