Студенти не могат да съберат числата 1 + ½. Това разкри доц. д-р Медиха Хамза, прподавател в Техническия университет във Варна и общински съветник в  морската столица. Той направи изказването по време на заседание на образователната комисия към местния парламент.

Доц. Хамза  бе провокиран от друг съветник, Костадин Костадинов,  който по време на заседанието на комисията се обяви против проект на документ за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение. Според Костадинов трябвало да се направи категоричното разграничение между двете групи деца.

„При бедните деца има смисъл да помагаме и да се харчат общински  средства, защото те искат да се развиват. При децата от цигански произход усилията са напразни и парите се хвърлят на вятъра. Ние ги бутаме и те пак не искат да се интегрират”, са думите на общинския съветник.

Изказването на Костадин Косатдинов отприщи едночасова дискусия във варненския парламент, в която освен общински съветници, се включиха с позиция и представители на протестиращите граждани. На финала на дискусията, документът, който регламентира реда и начина за интеграция на децата, бе приет, като по предложение на протестиращите в него бяха внесени малки корекции.