Чуждите инвеститори клас А и Б да могат да получават и българско гражданство, предложи министър Добрев в „Седмицата" по Дарик. По думите му не трябва да има проблем, ако един предприемач инвестира няколко милиона лева в българската икономика, докаже, че бизнесът му е тук и започне да плаща данъци, не бива да има проблем да има гражданство у нас. Получаването на българското гражданство трябва да е след получаването на постоянно пребиваване.

Засега министър Добрев е подписал само един документ за получаване на българско гражданство и то е на най-големия италиански инвеститор у нас.

Според Добрев прагът от 200 000 лева е малък за получаване на гражданство. Заради големи инвестиции може да се получи и постоянно пребиваване у нас. Тази година Добрев е връчил седем сертификата за инвеститори, три от които на български компании. Според икономическия министър това е доказателство, че Законът за насърчаване на инвестициите не прави привилигировани чуждите инвестиции у нас.

Данък „лихва" - без ефект върху икономиката

Въвеждането на данък върху лихвите по депозитите няма да има особен ефект върху икономиката, заяви още икономическият министър Делян Добрев. По думите му би било опасно, ако голяма част от депозитите се трансформират в инвестиции във взаимни фондове, но българите нямат особено доверие към този продукт и затова вероятно ще оставят парите си в банките.

Според Добрев проблемът в инвестициите във взаимни фондове би бил, че парите ще се превъртат през други инвестиционни инструменти, а няма да се връщат в икономиката под формата на кредити. Причина за това е, че взаимните фондове инвестират парите на хората в ценни книжа и акции на различни борси по света. Това обаче няма да се случи, тъй като българите са консервативни и в инвестициите си. Добрев смята, че повечето хора ще оставят парите си в банките и няма да започнат да потребяват повече.

Икономическият министър отказа да коментира дали въвеждането на данък „лихва" е било правилно решение от политическа гледна точка.