С бюджетен дефицит над три на сто няма разговор за еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Българския икономически форум. Според него бързото влизане в еврозоната не е изгодно за страната, тъй като въвеждането на еврото ще породи сътресение на пазара.

Премиерът заяви, че е забранил на държавните служители да говорят за край на кризата:

Аз не бих позволил на никой държавен служител да каже, че кризата си отива, когато си тръгне ще я изпратим с цветя и аплодисменти, но докато не си тръгне, реално да видим, че си е тръгнала, никакви розови разчети. За мен като политик не е изгодно да атакуваме и да влизаме бързо в еврозоната, защото ще въведем еврото, знаете, че това е винаги сътресение на пазара. Всички държави са го минали, трябва да го минем и ние. Съжалявам, че предишните не са били така отговорни по един елементарен проект - Бургас - Александруполис . Той е бил наричан енергиен проект - на територията на България какво му е енегрийното? Имаш една тръба, по която минава пертол. От едната страна руснаците имат файда, че си продават петрола. Да, за Гърция е енергиен проект, защото си изкарват на пристанището петрол, който слагат в рафинерия, проивеждат, качват на кораба и печелят пари. Ти имаш една тръба - какъв енергиен проект е? Той е транспортен, инфраструктурен - 30 млн. долара ти е печалбата от някакъв транзит. Когато е подписван, с кои глави мислите? С това правителство искаме да защитим интереса на България.

Балансираният бюджет е основна фискална цел на страната, за да можем да изпълним критерия за влизане в ЕРМ 2 и еврозоната, заяви и финансовият министър Симеон Дянков. По думите му, ако постигнем балансиран бюджет, данъците няма да бъдат увеличавани. Дянков подчерта, че целта на правителството е в края на мандата страната да има най-ниското данъчно бреме в Европа.

Дарик е медиен партньор на Български икономически форум.