Главният прокурор Сотир Цацаров вчера застана зад идеята закъсалата Корпоративна търговска банка КТБ, която от 20 юни е под специален надзор, да се преструктурира, а не да се ликвидира. Той каза това в интервю за БНТ.

"Имам предвид КТБ да се раздели на "добра" и "лоша" банка, това за мен е по-добрият вариант. Изходът не трябва да бъде финансова смърт на КТБ, защото не сме изправени пред нормална ситуация, в която една банка загива поради рисковете на банкирането и финансовия пазар", коментира Цацаров, цитиран от "Сега".

Това е поредно негово изказване по повод на затворения трезор. Миналата сряда главният прокурор изненадващо съобщи по време на посещение в град Мизия, че през тази седмица ще организира среща за оздравяването на банката. Виновните трябва да си носят последствията, но всички трябва да получат целите си влогове, а не само тези, които са гарантирани от държавата, допълни тогава той. Цацаров не обясни какви са правомощията на прокуратурата да се намесва в подобен процес.

Лансираната сега идея е добрите активи на банката да бъдат отделени в дъщерната й "Креди Агрикол България", а голямата банка да бъде ликвидирана. Точно такъв вариант предлагаха БНБ и правителството "Орешарски" в средата на юли. Той обаче не срещна подкрепа от политическите сили по време на обсъждане при президента. Специалният надзор на банката продължава до 20 септември, когато БНБ трябва да реши дали да го удължи с нови три месеца, до максимално възможните по закон 6 месеца. Тогава се очаква да бъдат готови и резултатите от трите одитни доклада за състоянието на банката.

Обвинител номер едно намекна, че е възможно да има и нови обвинени служители на управление "Банков надзор" в БНБ, след като подуправителят на централната банка Цветан Гунев беше привлечен в средата на юни за престъпление по служба.

Именно с неефективен банков надзор върху КТБ бяха свързани и първите сигнали от "Протестна мрежа", които инициираха разследването. "Върхът на тази пирамида е Цветан Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това ненормално банкиране, били са толерирани от тази среда, получавали са изключително сериозни облаги от тази среда", обяви Цацаров.

Смея да кажа, че немалка част от хората, които изрекоха много тежки думи срещу работата на прокуратурата, са хора, които са ползвали не просто продуктите от банкирането, а са ползвали пари в брой и това е налице, за съжаление, защото това не е факт, който трябва да ни радва. Ние не можем да обвиним хората - вие вложихте там, където държавата ви показа години наред, че няма риск. Е, сега затова на финала трябва да мислим не за ликвидация, а за преструктуриране, дори за някакъв вид помощ. Когато в нещо има поне малка надежда, че може да проработи, то трябва да бъде съживено, каза още Цацаров.