Недопустимо е депутати в работно време да откликват на частни покани с обещания за подаръци. Това коментира председателят на парламента Цецка Цачева по повод журналистическият експеримент на bTV и 168 часа. Вчера по време на пленарно заседание депутати напуснаха Народното събрание, за да присъстват на парти, на което очакваха да им бъдат подарени скъпи GSM-и. Покани бяха отправени към 38 депутати, като 16 от тях се отзоваха. Цачева отказа да коментира дали ще санкционира тези народни представители.

“Недопустимо е народни представители в работно време, когато парламентът заседава, със служебни автомобили да откликват на частни покани, още повече с обещание за подаръци“, каза председателят на парламента, като допълни, че това е въпрос на морална преценка и вътрешно решение на всеки един от народните представители. Цачева заяви, че като председател на Народното събрание ще сезира постоянната комисия по парламентарна етика.

“За мен като председател на парламента е недопустимо чрез подобни експерименти да се внушава на българското общество, че парламентът не работи и то в момент, когато колективният орган заседава, мнозинството от народните представители съвестно изпълняват своите конституционни задължения, така че от действията на отделни народни представители не може да се прави извод за това, че като цяло колективният орган не си върши работата“, коментира Цецка Цачева.