Най-големият в света производител на фотоапарати и дигитални камери - японският Canon Inc.,  отчете спад на приходите от продажби през второто тримесечие на тази година, но пък за сметка на това цената на акциите му напълно се възстанови от спада след унищожителното земетресение и цунами в Япония от 11 март.

Финансовите данни за Q2 разкриват 30.9% спад на печалбата за тримесечието до 78.4 млрд. йени (равняващи се на $ 1 млрд.) при реализирани 113.4 млрд. йени през месеците от януари до март.

Както винаги, компанията публикува данните с прогноза за годишната си печалба. Тя е коригирана на 380 млрд. йени, което доста по-висока цел от предварително заложената. Причина за това е възстановяването на дистрибуционните канали на компанията, потвърдено още в края на месец юни. Именно от там дойде най-големият спад за корпоративните финанси след бедствието от месец март, като доста спомогна и временното спиране на производството в Япония непосредствено след земетресението.

Проблемите обаче не застрашиха титлата на първенец в сегмента камери и фотоапарати, където Canon остава №1, оставяйки след себе си Sony и Nikon. Canon продължава да е успешен и в продажбите на принтери, като битката за лидерство с Xerox и Hewlett-Packard Co. на този пазар продължава.