* Актуализирана информация!

Дебатите по актуализацията на Бюджет 2010 г. започнаха с казуса как да се четат сумите, записани в закона.

В проектозакона приходите в бюджета са записани като 15 232 293,4 хиляди лева, както ги прочете и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, обаче, й направи забележка, че това са над 15 млрд. лева /15 232 293 400 лв./

Менда Стоянова обясни, че изчита посочени в бюджета суми така, както са записани от вносителя едно към едно. Парламентарната шефка Цецка Цачева обаче отново я поправи. След това Веселин Методиев от ДСБ обясни, че е прието в нашия език думата да е милиарди, но от години се изписват както е в проектозакона /15 232 293,4 хил. лева/ за улеснение на финансистите.

Какво си казаха председателят на парламента Цецка Цачева и председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова и какво обясни депутатът от ДСБ Веселин Методиев можете да чуете в прикачения файл.

Актуализацията на Бюджет 2010 г. е като пир по време на тежка криза, заяви по време на дебатите съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Той допълни, че ако не се намалят разходите и не се повиши събираемостта на приходите, дефицитът догодина ще бъде още по-голям.

От БСП и ДПС, обаче, нападнаха Синята коалиция, че променя вота си между първо и второ четене. При първото гласуване на актуализацията сините подкрепиха промените.

2011 година ще имаме още по-големи проблеми и вероятно същия и по-голям дефицит. Аз знам, че министърът на финансите прави това, което е възможно. Но това трябва да бъде усилие на всеки един министър поотделно. Всеки един от тях, дори министърът на вътрешните работи, всеки един трябва каквото може да спести от административни разходи, защото положението е много тежко. Искаме това правителство да успее, това е нашето желание. Но не може да успеете по този начин. Няма да стане, разберете го. Пир насред криза, каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Докато ви слушах, ми идеше спонтанно да възкликна: като ги говорите тези верни неща, господин Димитров, кой ли Ви слуша?, обърна се към Мартин Димитров Лютви Местан от ДПС.

На първо четене на бюджета вие яростно подкрепяхте вашите партньори. Няма по-голямо политическо унижение да не знаеш дали си управляващ или опозиция. Аз разбирам вашата ситуация сега и ви съветвам: изпийте си чашата докрай и подкрепете този бюджет, а недейте да бягате, когато виждате, че правителството се проваля, каза депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Ето и някои от предложенията на народни представители до тук:

- Резервът да се намали с 15 милиона лева и тези средства да се пренасочат за капиталови разходи на Община Пловдив /от Захари Георгиев, Коалиция за Бъгария/

- Също Коалиция за България поиска 2 млн. лв. за кинопроизводство и още 4 - за структурни реформи на сценичните изкуства.

- Димитър Горов от Коалиция за България настоя 660 млн. лв. за разплащане с бизнеса да се разпишат в бюджетите на министерствата, а не към Българската банка за развитие

- Антон Кутев /Коалиция за България/ поиска 1 млн. лв. за борба с комарите в дунавските общини

- Пенко Атанасов /Коалиция за България/ настоя за 116 млн. лв. за Министерството на земеделието и храните

- За цялостна административна реформа призова депутатът от Синята коалиция Асен Агов. Според него е нерентабилно в България да има 28 области с по един областен управител и двама заместници. Агов смята, че само в областните администрации се прахосват над 1.2 млн. лв.

- Кирчо Димитров /Синята коалиция/ поиска резервът за непредвидени и неотложни разходи да се намали с 461 млн. лв., а 300 млн. лв. от парите да се ползват за разплащането по договорите за хеликоптерите

Отново беше прекаран паралел със здравословното хранене. След като миналата година финансовият министър Симеон Дянков определи бюджета като „малка постна пица”, сега депутатът от Коалиция за България Михаил Миков обяви, че правителството  се справя добре с топенето на тлъстините.

Дебатът се завъртя и около нуждата от намаляване на средствата за Министерството на вътрешните работи. Според ДСБ, в системата на вътрешните работи има множество структури, които могат да бъдат премахнати. От Коалиция за България пък акцентираха върху неефективността на множеството полицейски акции.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството залага скрит резерв в актуализацията на бюджета, за да го използва с политически цели. По думите му, няма причина да се приемат толкова песимистични прогнози.

Депутатите решиха да удължат времето на пленарното заседание до окончателното приемане на актуализацията на бюджета.

След множество дебати за нуждата от повече пари за здравеопазване, образование и социални дейности, от опозицията поискаха и повече средства за ДАНС. Камен Костадинов от ДПС и Румен Петков от Коалиция за България настояха 12 млн. лева от бюджета за силовата агенция да бъдат осигурени за служителите, които ще напуснат системата. Предложението беше отхвърлено, но бяха увеличени с 26 млн. лв. разходите на Министерството на здравеопазването за лекарства, а с 2.9 млн. лв. беше увеличен бюджетът на Комисията за финансов надзор /КФН/.

До момента депутатите са приели единствено приходната и разходната част от бюджета.

По-рано, в ефира на bTV, премиерът Бойко Борисов изключи възможността за повторна актуализация на бюджета, въпреки че такава възможност бе допусната от депутати от ГЕРБ наскоро. Обяснението на Борисов е, че нямало време за такава актуализация, тъй като проектобюджет 2011 ще бъде внесен в парламента през октомври. Премиерът беше категоричен сутринта и че няма да се увеличават данъците през следващата година.