През изминалата седмица поскъпването на еврото спрямо долара продължи, като в петък беше отбелязан нов рекорден връх от $ 1.5459 за 1 ?. Причината за движението на тренда нагоре, станаха поредните лоши данни от Съединените щати. Те показаха, че заетите в американската икономика са намалели с повече от очакваното. Данните на Министерството на труда на САЩ отчетоха спад с 63 000 души за февруари, което е най-голямото понижение от 5 години насам.

След това обаче, курсът леко се понижи, защото някои от участниците взеха своите печалби на дългите си позиции на еврото. Според мен, може и да има шанс, рекордната стойност от $ 1.5459 за 1 ? да остане най-високата, поне за момента.

ПРИЧИНИТЕ ЗА СРИВА НА ДОЛАРА:

Щатският долар отчита спад основно заради лихвения диференциал, защото високите лихви в Европа са в полза на еврото. Точно затова не мисля, че движението беше изненада за участниците на пазара. Именно ниво $ 1.55 беше посочвано многократно от дилърите, като цел при движението движението. И засега се приема, че тази „цел” е изпълнена.

Защото! От Федералния резерв вече бе изразено становище, че ниският курс на долара вече става проблем. Това подсказва, че може да се предприемат конкретни действия от страна на централните банки за овладяване на рязкото поскъпване на еврото. Скъпото евро не е в полза и на европейските производители, защото техните стоки поскъпват и стават неконкурентни.

Всичко това накара пазарът поне за момента да спре повишаването на курса.

КАКВО ПРЕДСТОИ?

Като начало очаквам връщане на курса до $ 1.51, което за момента ще бъде корекция, но ако курсът се понижи под $ 1.50 ще бъде краят на възходящия тренд на единната валута спрямо долара. Това ще стане ясно вероятно в края на седмицата или след като стане факт новото понижение на лихвите в САЩ на 18 март, което е почти сигурно. Вероятно редукцията ще бъде 0.50%. Ако обаче Федералният резерв намали лихвите наведнъж с 0.75%, това със сигурност ще бъде максимумът по отношение намаляването на лихвите, защото иначе равнищата ще станат прекалено ниски, което пък ще повиши инфлацията. При това положение ще станем свидетели на последното понижаване на лихвите за годината. Точно с колко, ще стане ясно след една седмица.

При всички случай, въпреки, че всичко е против долара, може да се каже, че курсът е доста преигран, а реалното ниво е доста по-надолу, около $ 1.40 за 1 ?.

* Авторът е началник отдел "Търговия" в СИБанк