Парното в София ще поевтинее с близо 8 на сто от 1 април спрямо цената от януари. Това стана ясно на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В момента в столицата важи декемврийската цена на парното, която е с 19 на сто по-ниска от януарската. Намалението, предлагано от регулатора, обаче, е на базата на цените от януари. Поевтиняването на парното спрямо януарската цена е следствие от спад в цената на природния газ с 11 на сто.

Представителите на енергийното министерство не можаха да отговорят на въпроса дали топлинната енергия в столицата ще влезе в стойностите, предлагани от регулатора за второто тримесечие или отново ще остане на декемврийска цена. Това решение може да бъде взето само от енергийния министър, който е принципал на Топлофикация – София.

Общото намаление на топлинната енергия в страната е около 8 процента, а на електрическата енергия, произвеждана по комбиниран начин, между 8 и 11 на сто. Това е следствие на спад на цената на природния газ с над 11 процента. Регулаторът не зачете искането на Булгаргаз за намаление с 10.5 на сто, защото счита, че дружеството може да не нагнетява газ в хранилището в Чирен сега, а през третото тримесечие, когато цената синьото гориво ще е още по-ниска.

По време на заседанието председателят на ДКЕВР Константин Шушулов сигнализира, че топлинен счетоводител в София е искал по 200 лв. гаранция от жителите на нов блок, че няма да се откажат от парно.