Цената на петрола продължи да пада във вторник, като натискът се задължа в европейската сесия и се усили след данните за ръста в цените на имотите в САЩ.

Фючърсите за доставка на петрол през октомври поевтиняват до $ 74.30 за барел, а сортът брент се търгува срещу $ 76.08 за барел.

Влияние върху цената на контрактите оказа и динамиката на валутните пазари, където еврото получава подкрепа до $ 1.2731 към този час. Помогнаха данните от Евростат, които отчетоха стабилизация на проблема с безработицата в еврозоната и спад на инфлацията през август до 1.6%.

08:37 часа

Цената на петрола не успя да се задържи на високите нива около 75 долара за барел и вече втори ден се понижава. Лекият суров WTI днес загуби 1% от стойността си до 73.95 долара за барел доставка октомври. Причина за това дават новите данни за равнището на доходите в САЩ, които разочароваха пазарите.

САЩ е най-големият в света консуматор на черната суровина. В икономика, в която доминират потребителските разходи, спадът на разполагаемия доход, който през юли дори е навлязал в негативна територия, означава по-малко търсене на горива. При това ваканционният сезон е вече към края си, а с него приключват и пътешествията и свързаните с тях покупки на повече бензин.

Същевременно добрият ръст, отчетен от икономиката на Германия и някои други европейски икономики водят до превишение на цената на Лондонския брент над тексаския WTI. Обикновено брентът е малко по-евтин, но заради очакваното стабилно търсене в Европа сега се котира за 75.98 долара за барел, като дневното понижение е 0.81%.

Коментаторите на Блумбърг твърдят: оставаме във влакчето на ужасите. Пазарите са станали свръхчувствителни към макроикономическите данни.

В сряда министерството на енергетиката на САЩ ще публикува седмичните си данни за нивото на запасите. Очаква се те да са се повишили с над 1.5 млн. барела през миналата седмица, което също ще доведе до понижение в цената. ОПЕК отчита спад в дневния добив от 0.3%, или с 75 000 барела дневно до 29.15 млн. барела дневно.

Накрая, поскъпващият долар, който в момента се разменя спрямо евро около нивото USD 1.2660, прави деноминираните в долари активи по-слабо привлекателни за инвеститорите.