Цената на петрола се покачи за втори пореден ден, след като правителствата в САЩ и Европа предприеха решителни действия в борбата с кредитната криза. Администрацията на Джорд Буш планира да инжектира около 125 млрд. долара в девет големи банки в САЩ и по този начин да се възстанови доверието във финансовата система. Другата причина за повишаването на цената на черното злато е изказването на Международната агенция по енергетика, от което стана ясно, че глобалното търсене на петрол през тази година ще расте.

Имахме голям скок на капиталовия пазар и това дава известна надежда, че сме достигнали дъното, заяви анализаторът Тоби Хасъл. В момента пазарът реагира емоционално, ден за ден, допълва той.

Цената на лекият американски петрол се повиши с над $ 2 до $ 83.21 за барел в електронната след на Ню Йорк. Петролът сорт „брент” се котира за $ 78.58 за барел.

На валутните пазари еврото задържа спечеленото от вчера към щатския долар, като тази сутрин се котира на ниво 1.3684 за 1 €. Поскъпването на единната европейска валута започна още в азиатската сесия заради намесата на няколко европейски правителства в помощ на банките около плана за укрепване на банковия сектор в еврозоната.