Цената на петрола леко се повиши, заради намалените мощности на рефинериите, които преработват петрол, както и заради извънредните ремонтни дейности. Това обаче, доведе до намаляване на запасите от бензини и дизелово горива, припомня Bloomberg.

Valero Energy Corp. и Conoco Phillips, две от най-големите рафинерии в Съединените щати прекратиха преработката на горива, след като цените на суровия петрол се повишиха драстично, което намали печалбата от преработените горива, което доведе и до намаляване на запасите от горива.

Както вече DarikFinance.bg съобщи, в сряда енергийното министерство на САЩ оповести спад на запасите от горива с 4.53 млн. барела до 224.7 млн. барела.

Така търговията в САЩ приключи при $ 104.35 за барел, след като вчера при влизането на пазарите в търговията цената бе до $ 103.57 за барел. Петролът сорт „брент” в края на американската сесия поскъпна до $ 103.03 при $ 102.44 за барел към 17.00 ч. снощи

Тази сутрин цената на лекия американски петрол е $ 104.24, а добиваният в Северно море нефт се търгува за $ 102.63 за барел.

Последните прогнози за следващата седмица вещаят понижение на цените, заради увеличените запаси от суров нефт в САЩ, което ще намали поръчките за най-голямата икономика в света. Последните данни за миналата седмица отчетоха скок на запасите от суров нефт с цели 7.32 млн. барела до 319.2 млн. барела.

Цената на златото продължава да се колебае в тесни граници в изчакване на по-сериозно движение на валутните пазари. Тази сутрин тройунция злато се котира за $ 905.70, след като снощи цената падна до $ 900.50 за тройунция.