17.25 ч. българско време

Търговията при еврото се води без съществени движения на единната валута срещу долара.

Около час след началото на сесията в Ню Йорк единната валута се разменя срещу зелените пари на ниво от $ 1.2250 за € 1.

Изявлението на китайската страна, че не възнамерява поне засега да преструктурира инвестициите си в Европа успя донякъде да успокои пазарните участници, макар и прогнозите за поевтиняване на еврото в краткосрочен план да остават в сила.

Нефтът продължава бавно да поскъпва. На електронната борса в Ню Йорк барел лек американски суров петрол се котира на ниво от $ 73.44, а в Лондон сортът брент – на $ 73.47.

Новината, че президентът на САЩ Барак Обама ще отложи сондажите по атлантическото крайбрежие на щата Вирджиния, както и удължаването на мораториума за дълбоководни сондажи с още 6 месеца също повлия на купувачите и подкрепи ръста на цената.

 

16.40 ч. българско време

Единната валута остава под натиск и на ниво под 1.23 срещу долара. Малко след отварянето на Wall Street единната валута се разменя спрямо зелените пари на ниво около $ 1.2220 за € 1.

Анализатори очакват в следващите месеци еврото да падне срещу долара до ниво от 1.15.

Нефтът продължава да поскъпва, като вече премина $ 73 за барел. Подкрепа на цената оказват спекулациите, че ще се засили търсенето на рисови активи. Освен това, очаква се засилване на търсенето на горива заради активния шофьорски сезон в САЩ.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски суров петрол се покачи до $ 73.06 за барел, а в Лондон сортът брент достигна $ 73.16 за барел.

 

10.40 ч. българско време

Еврото се задържа на ниво под 1.23 срещу долара.

Малко след отварянето на европейските пазари единната валута  се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2285 за € 1. В азиатската търговия пък еврото направи опит за възстановяване, като достигна максимална стойност от 1.2344 срещу американската валута.

Колебанията на еврото срещу долара, както и по-засиленото търсене на суров нефт подкрепиха ръста в цената на суровината.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски суров петрол поскъпна до $ 72.30 за барел, а в Лондон сортът брент се котира на $ 72.37 за барел.

Късно снощи цената на черното злато скочи с 4 процента, след като от търговското министерство в САЩ съобщи, че поръчките на дълготрайни стоки през април са отчели ръст.

В последствие, обаче, цената бавно се смъкна с малко повече от процент, тъй като инвеститорите очакват забавяне на търсенето на суровината в САЩ.

 

8.50 ч. българско време

Върху еврото натежаха спекулациите, че централните банки по света може да редуцират експозициите си в евро.

Друг фактор, който движи валутната търговия, според търговците, е наскорошното вдигане на лихвените равнища при краткосрочните сделки с долари. Това подтиква играчите да държат по-дълго време доларите си, а също така прави по-скъпо за банките от еврозоната да заемат долари.

Към 08:50 часа българско време двойката евро/долар се обменя при курс $ 1.2268, което отразява известна стабилизация на обединената парична единица.

На стоковите пазари петролът поскъпва в азиатската сесия, като добавката е от 26 цента до $ 71.77 за барел лек американски петрол. Последната котировка на петрола сорт брент е $ 70.82 за барел.

В търговията оказват влияние очакванията за забавяне на икономическия растеж, а от там и на потреблението, заради проблемите в Европа.