Фючърсите на пшеницата поскъпнаха на международните пазари, заличавайки предходните загуби благодарение на информацията от Русия – съобщава Блумбърг.

Декемврийските фючърси поскъпнаха с 0.9% до 7.4 долара за бушел (415 лв. за тон) на Чикагската стокова борса, след като по-рано през деня бяха загубили 1.6% от стойността си.

Тази година Русия е третият най-голям производител на пшеница в света. Първият заместник на Путин, Виктор Зубков, в петък съобщи, че за следващата година ще бъдат засяти 12 млн. ха пшеница, след 18.5 млн. ха за тази и миналата година. Реколтата, която ще бъде събрана тази година в Русия, ще е между 60 и 65 млн. т – докато миналата година бяха ожънати 97.1 млн. т.

Министесрвтото на земеделието на САЩ прогнозира зърнена реколта от 45 млн. тона догодина, след като през миналата година бяха събрани 61.7 млн. т.

Австралийската банка днес разпрати съобщение, в което изразява притесненията си за „намаляващи глобални доставки на пшеница“.

Наводненията в Пакистан са повредили между 500 и 600 хил. тона пшеница.

От 15 август до края на годината е в сила ефективна забрана на износа на пшеница от Русия. Правителството не се вслуша в призивите на фермерите, износителите и хлебопроизводителите да забавят тази мярка до септември.

Технически затруднения и задръствания са възможни по железопътната мрежа в САЩ, тъй като липсата на доставки от Русия рязко увеличи търсенето на американско зърно и се очаква да бъдат изнесени 33 млн. тона вместо обичайните 24 млн. т.

Всичко това обърна тенденцията за понижение от началото на деня и възходът на цената на пшеницата се поднови. От 30 юни – избухването на топлинната вълна в Русия – до сега, цените на зърното нараснаха с 54%.

Хедж фондовете и другите големи спекуланти на пазара са увеличили с 31% позициите си в декемврийски фючърси на пшеницата.

Забраната за износ на зърно от Русия разгневи търговците – коментира Файненшъл Таймс. Единствената сигурна последица, която имаше това решение до този момент, е че цената на хляба в Русия дотук се повиши с 9%. Русия се очертава да загуби статуса си на надежден търговски партньор също и за зърното.