Енергията е неизменна част от нашия живот. Затова не е никак чудно, че сметките за енергия са едно от най-големите пера в бюджета на повечето от нас. Затова през тази седмица ви попитахме: Трябва ли да се замразят цените на енергията?

61% от гласувалите са на мнение, че цените трябва да се замразят, защото кризата ги прави непосилни за много хора. Въпреки кризата и увеличаващата се безработицата, от 1 април парното в цялата страна поскъпна между 3 и 4.6 на сто. Увеличението е в резултат от поскъпването на природния газ с над 5 процента. Това допълнително натоварва и без това изтънелия бюджет на домакинствата. Вероятно ще се увеличи и броят на хората, които няма да могат да плащат сметките си за парно.

Според 20% цените на енергията не трябва да се замразяват, защото няма икономическа логика в това, а 11% са на мнение, че това са мерки от социализма. В условията на пазар цените не могат да бъдат замразени, смятат експерти. Въпросът обаче е, че ценообразуването на енергията у нас не е пазарно и е непрозрачно.

Едва 8% считат, че замразяването на цената на енергията трябва да се приложи само докато сработи готвеният антикризисен план. А той вече е готов, но май не е много антикризисен. Да не забравяме, че няма нищо антикризисно във вдигането на цените на енергията, а точно обратното.

Никой един от гласувалите в анкетата не смятат, че това ще натовари финансово енергийните дружества. Защо ли?

Участвайте и в новата ни анкета, в която ви питаме: Ще успее ли БФБ да се възстанови след държавните стимули?