Превозвачите са се съгласили да отменят протестите си заради високите цени на горивата. След среща в Министерството на финансите те са подписали ново споразумение с правителството.

Автомобилният бранш се е съгласил да отмени протеста, след като правителството се е съгласило да изпълни поне три от петте им желания. На първо място ще спре практиката хиляди турски камиони да вкарват в България гориво в своите резервоари и да го продават нелегално по стоянките. Така се очаква да се вдигнат продажбите в България и да поевтинее поне дизелът.

Друга точка е да се вдигнат таксите за чужди камиони според техния сертификат за екологичност. Освен това правителството е обещало да облекчи вноса на гориво, като така превозвачите биха могли да си внесат гориво на по-ниска цена.

Очаква се парламентът да реши дали биогоривата да се продават на отделна колонка и на по-ниска цена. Превозвачите призоваха протестиращите граждани да проявят търпение, тъй като мерките могат да дадат резултат, но след около 2 месеца, а горивото тогава да поевтинее с около 20 стотинки.

"Доколкото имам информация, това удовлетворява всички превозвачи. Още повече, че това е максимумът мерки, които МС може да вземе във връзка с намаляване на цените на гориво. Други мерки засега не са възможни. Обещаха - засега, няма да има стачка”, коментира пред журналисти министърът на транспорта Александър Цветков.