Цената на петрола се задържа над $ 100 по време на азиатската сесия, след големия скок от снощи, когато на електронната борса в Ню Йорк цената достигна нов исторически максимум от $ 101.32 за барел. Достигната стойност вчера е ръст от 16% спрямо минимума от тази година отчетен на 7 февруари, съобщава Bloomberg. Бързото поскъпване на „черното злато” започнало от края на миналата седмица бе причинето от изказвания на министри на петрола от ОПЕК, че на срещата на картела на 5 март организацията може да намали дневния добив заради спада на поръчките.

Днес обаче в телефонно интервю председателят на Libya's National Oil Corp., съобщи, че ОПЕК няма да намалява дневния добив, ако цените се задържат на рекордните стойностите.

Към 9.50 ч. българско време в САЩ петролът се котира за $ 100.14 за барел, а в Лондон цената на „брент” достигна $ 99.05 за барел. Снощи цената на добивания в Северно море петрол достигна своя исторически рекорд от $ 99.22 за барел.

Днес ще бъдат публикувани данните за петролните запаси в САЩ, които се очаква да успокоят пазарите, заради прогнозирания ръст на запасите за шеста поредна седмица.

ОПЕК увеличи цената на петрола до $ 94.23 за барел. Предишната определена стойност от вторник бе $ 92.64 за барел.

Цената на златото също „полудя” заради поскъпващия петрол и цените на земеделската продукция. Тройунцията достигна абсолютен рекорд от $ 945.60 заради пренасочването на средства в покупката на ценни метали като застраховка срещу риска от инфлация. Тази сутрин се залотото се котира за $ 944.70 за тройнуция.

Фючърсите за април поскъпнаха през нощта до $ 949.20 за тройунция.

*Информацията е актулна към 10.00 ч. българско време