Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия преди заседание на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, на което се очаква да бъде взето решение за намаляване на основните лихви.

Американският лек суров петрол поскъпна с 29 цента до 88.15 долара за барел в сутрешната азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Късно вчера същият контракт се търгуваше за 87.86 долара за барел.

Цената на сорта Брент се повиши с 22 цента до 88.26 долара за барел.

Централната банка на САЩ днес трябва да вземе решение за валутната си политика. Анализатори очакват ново намаляване на лихвите.

Една част от анализаторите са на мнение, че евентуално снижаване на лихвите би могло да предизвика поредно силно повишаване на цените на петрола, тъй като ще се отрази на стойността на долара, който при обезценяването си прави петрола по-евтин за купувачи извън доларовата зона.

За сметка на това мнозина се опасяват, че снижаване на лихвите с четвърт процентен пункт няма да е достатъчно, за да противодейства на евентуална рецесия, която може да се отрази на търсенето на петрол.