Продължаващият спад на световните цени на петрола застави експертите да преразгледат прогнозите: сега те очакват, че цените ще се върнат към равнището от началото на годината, пише „Ведомости“ съобщи БГНЕС.

Още в началото на юни експертите не изключваха, че през тази година цените на петрола ще достигнат 150-200 долара за барел, а председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер предсказа 250 долара за барел „още в близко бъдеще“. Но през последните седмици петролът поевтиня с над 15% - от максималните 147,29 долара за барел на 11 юли до 123,39 долара за барел към 19.00 ч. московско /18.00 ч. българско/ време вчера /доставка на WTI следващия месец/.

 

Започна разпродажба на акции в нефтогазовия сектор и анализаторите се хвърлиха да коригират прогнозите.

 

Резкият спад на цените ще продължи, се казва във вчерашния отчет на „Dresdner Kleinwort“, към края на годината „Брент“ може да струва под 100 долара за барел /вчера – 125,63 долара за барел/.

 

Съгласно мнението на анализаторите на банката, през 2007 г. страните от ОПЕК преднамерено са ограничавали доставките на петрол, за да постигнат повишаване на цените. Но сега страните от картела, преди всичко Саудитска Арабия, са обезпокоени от негативното въздействие, което скъпият петрол оказва на световната икономика, и увеличават добива. От септември 2007 г. добивът в страните от ОПЕК е нараснал с 1,9 милиона барела дневно, само Саудитска Арабия е увеличила добива с 300 хиляди барела дневно през юли. Понижаването на цените се благоприятства от отслабването на напрежението около Иран, намаляването на търсенето на петрола заради високите цени и забавянето на икономическия ръст, пишат анализаторите.

 

„Dresdner“ обаче повиши прогнозата за средната цена на петрол „Брент“ през 2008 г. от 83 до 105,48 долара.

Руското Министерство на икономическото развитие /МИР/ повиши прогнозата на средната цена на „Уралс“ от 92 долара до 112 долара за барел през 2008 г., заяви заместник-министърът на икономическото развитие Андрей Клепач, цитиран от Интерфакс /от януари до юни средната цена на „Уралс“ бе 105,6 долара за барел/. Без влиянието на сериозни фактори, от типа на военни действия срещу Иран, световните цени на петрола ще останат в коридора 100-120 долара за барел, което прави прогнозата на МИР реалистична, смята анализаторът на „Солид“ Денис Борисов.