Европейският съюз намалява от днес с над 50% пределните цени за изтегляне на данни от интернет: от 45 на 20 евроцента за мегабайт (MB).

Това ще стимулира използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи, докато гражданите пътуват навсякъде в ЕС.

По-конкретно това означава, че футболните фенове, пътуващи в ЕС по време на сегашното световно първенство по футбол, ще плащат 25 пъти по-ниски такси за роуминг на данни отколкото през предишното първенство 2010 година. Откакто ЕС въведе пределни цени за роуминг на данни, има огромен ръст при тази услуга. Телефонните разговори и текстовите съобщения също ще поевтинеят.

Нещо повече: от днес, 1 юли 2014 г., нататък доставчиците на мобилна връзка в Европа ще могат да направят специална оферта за роуминг на своите клиенти преди тяхното пътуване и да им позволят, когато това е възможно, да изберат доставчик на мобилни услуги в държавата, която ще посетят. Така европейците ще могат да сравнявате офертите за роуминг и да се възползват от по-привлекателни оферти и цени, докато са в чужбина.

Европейската комисия разработва нови правила, за да отпаднат въобще таксите за роуминг в ЕС. Предложеният от Комисията регламент за изграждането на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези такси и ще гарантира отворен и неутрален интернет, както и по-добра закрила на ползвателите на мобилна и широколентова връзка.

Проучване на ЕК сред 28 хил. европейци показва, че телекомуникационните компании ще спечелят още 300 милиона клиента, ако премахнат таксите за роуминг.