Цените на жилищата в САЩ са нараснали през април на годишна база.

Индексът S&P/Case-Shiller, който измерва нивото на цените в 20 американски градове, се е покачил с 3.8% в сравнение с нивото му през април 2009 г. Това е и най-големият годишен ръст на цените на жилищата в САЩ от септември 2006 г.

Експерти прогнозираха ръст от 3.4 на сто. През март пък беше отчетен ръст от 2.6 процента.

Анализатори обясняват скока с данъчните облекчения за купувачите на първо собствено жилище. Правителствената схема, обаче, вече не действа, тъй като срокът й изтече, и анализаторите се опасяват от нов срив в цените на имотите. С оглед на тревожната информация от строители, които съобщават за свиване на продажбите след края на програмата, негативните прогнози може би ще се оправдаят.

През април в 11 от 20-те изследвани американски градове е отчетен ръст в цените на жилищата. Най-силни повишение – в размер на 18% - е имало в Сан Франциско. Най-голямото намаление на цените е отчетено в Лас Вегас – 8.5 на сто.

В сравнение с предходния месец март в 18 от регионите е регистриран ръст в цените на жилищата. Водач е окръг Вашингтон с 2.4 процента, следван от окръг Сан Франциско – 2.2%. Bloomberg