Изкуственият сняг стопи наполовина цените в зимните ни комплекси. След Нова година тарифите на хотелите в ски курортите паднаха с около 60 на сто, показа проверка на „Новинар”. 

В момента може да изкарате луксозен уикенд в Банско за 60 лв. на база олинклузив, като миналата година по същото време цената на пакета е била с 20 процента по-висока. 

„Въпреки че по пистите има изкуствен сняг, липсата на валежи отказва масово българските скиори да резервират места през януари. Затова и цените паднаха драстично. Имаме много запитвания за оферти през февруари, когато се очаква да навали повече сняг”, обясниха от туроператорска агенция. 

В момента цените в ски комплексите са наполовина по-евтини в сравнение с декември. 

„Въпреки че традиционно през януари започват да валят отстъпки, тази година промоциите са по-големи в сравнение с предишни години”, допълниха туроператори. 

Освен в Банско големи промоции на нощувките има и в Пампорово и Боровец. За около 40 лв. на човек на ден може да се уредите със стая до лифта в Боровец с включена закуска и вечеря. Храна и пиене на корем в Пампорово заедно с нощувката пък може да се намери за 46 лв. на човек на ден. 

Най-евтини са хижите на Витоша, където заради липсата на сняг туристите са значително по-малко в сравнение с миналата година. Около 12 лв. излиза нощувката в хижа "Алеко". 

Междувременно ресторантчетата в Смолян започнаха да дърпат клиентите на Пампорово. Причина са значително по-ниските цени. В Смолян масово има промоции на обедни менюта, като за 6 лв. могат да се нахранят двама души. 

Спортните магазини също започнаха с промоции на стоките си. Цените на ските в момента са с 200 лв. надолу в сравнение с ноември 2013 г. Обувките към тях могат да се купят за 552 лв., намалени от 690 лв.