Руската Централна банка обяви рекордни седмични загуби на валутни резерви, невиждани през последните 20 г., съобщи в. Независимая газета.

За седмицата от 17 до 24 октомври международните резерви на ЦБ, за сметка на които се поддържа курсът на рублата, са спаднали с 31 милиарда долара. По-малко от половината от тази сума може да се отнесе за сметка на преоценката на валутните резерви заради повишаването на курса на долара.

Основната част от загубите, обаче се обяснява с отлива на капитали от Русия, а също и с продажбата на валута на вътрешния пазар за поддържане курса на рублата.

Експертите смятат, че съкращаването на валутния резерв ще продължи и дори ще се засили, заради спада на цените на суровия петрол. Четвърта поредна седмица продължава и спадът на златните резерви на страната, приемайки невиждани мащаби.

Според съобщение на отдела за връзки с обществеността на Банката на Русия, международните резерви на Руската Федерация към 24 октомври са били 484.7 милиарда долара, в сравнение с 515.7 милиарда долара към 17 октомври.

От началото на август те са отбелязали спад от 18.9%.

Източник: БГНЕС