През 2012 година централните банки по света са изкупили рекордно количество злато за последните 50 години в опит да диверсифицират резервите си, съобщава Световният съвет по златото World Gold Council, цитиран от CNBC.

 

През миналата година централните банки са придобили 534.6 тона от благородния метал. Това е най-голямото количество изкупено злато от 1964 година насам. Най-големият купувач е била Русия, следвана от Бразилия и Ирак. Нетните покупки на банките са представлявали 12% от общото търсене на пазара през 2012 година, уточняват от световния съвет. От там коментират, че страните, които са били най-активни през миналата година са предимно от развиващите се икономики.

 

Необходимостта от диверсификация при тях се увеличава с ръста на резервите, които трябва да държат заради тежката им зависимост от долара и евро деноминираните активи.

 

Централните банки се превърнаха в нетен купувач на злато от второто тримесечие на 2009 година, като от тогава са натрупали 1 100 тона ново злато в трезорите си. Златото е естествена застраховка при понижаващия се долар, който пада заради политиката по количествено улеснение на Федералния резерв на САЩ.

 

Въпреки разпространените спекулации, че Китай е на път да надмине Индия като най-големият в света купувач на злато през 2012 година, се оказва, че страните от южна Азия държат лидерството по търсене на благородния метал. През миналата година Индия е изкупила 864.2 тона злато, а Китай - 776.1 тона.

 

В Индия се наблюдава спад на търсенето от страна на индивидуалните инвеститори през първите шест месеца на 2012 година, което се обяснява с вдигането на митата при внос, а също и със слабата рупия. Търсенето обаче е било съживено през втората половина на годината заради ралито в цената на благородния метал, както и заради религиозните празненства, които обикновено водят до по-големи покупки.

 

През миналия месец индийското правителство повиши митото при внос на злато в страната от 4% на 6% в опит да ограничи търсенето на благородния метал, тъй като това води до увеличаване на търговския дефицит на страната.

 

В Китай признаците за стабилизиране на икономиката подхранват търсенето на злато, което традиционно се използва като защита срещу инфлация. Прогнозите на World Gold Council са, че през тази година покупките няма да отчетат нов силен ръст, а умерена възходяща тенденция.

 

Индия и Китай продължават да водят като страните, в които се купуват най-много златни бижута. През 2012 година те допринасят за 56% от търсенето на такива изделия в глобален мащаб. Продажбите на злато под формата на украшения представлява 43% от общия обем изтъргувано злато през миналата година, става ясно още от анализа на специализираната организация.