Единната сметка ще бъде разделена на четири отделни сметки. Това обмислят управляващите заради решението на Конституционния съд, което отмени плащането на данъци и осигуровки в една сметка.

 

Пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов заяви, че или сметките ще станат отделни или ще бъдат обособени четири подсметки към единната сметка. И в двата варианта, които ще бъдат координирани с бизнеса, се очаква да има четири направления - социалните осигуровки, здравни осигуровки, данъци и плащанията за допълнителна втора пенсия.

 

И в двата варианта към четирите сметки ще има отделни такси. Конституционният съд отмени единната сметка за приходите. Решението на съда бе взето с 8 на 2 гласа. Това означава, че от тук нататък хората и фирмите, които желаят да погасят задълженията си към държавата, ще могат да посочат кой свой дълг искат да погасят.

 

С действащата досега система автоматично се покриваше най-старото задължение. Промяната беше въведена от бившия финансов министър Симеон Дянков, като желание за това изрази бизнесът.