До момента България е успяла да разплати 14 процента от цялата бюджетна рамка за програмния период, които са 2,2 милиарда лева. Това съобщи днес във Варна министърът по усвояването на европейските фондове Томислав Дончев.

2010 година е приключена с разплатени 1,5 млрд. лв. и прогресът е очевиден. Целта е в края на годината да се достигнат 3 млрд.лв. Договорените средства са над 55 процента, а при някои оперативни програми - над 60 процента, обясни министърът.

При сектор железници например разплащането е 100 процента. Последните седмици има ръст в договореността на оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда". При проектите няма злоупотреби, а при две трети от тях става дума за оперативни грешки, а не криминално деяние.

До 2 месеца ще бъде детайлно представена Агенцията за еврофондовете, като броят на служителите ще се запази, посочи още Дончев. Новата структура ще има регионални представителства, които да вършат работата по места.

Очаква се през новия програмен период поне 15 процента увеличение на средствата за България, тъй като страната ни излъчва положителни сигнали. България демонстрира сериозна дисциплина по харчене на парите и е с нисък процент на грешка при писане на проекти, обобщи Дончев.