Правителството е на път да пусне представителите на частния бизнес да участват в бордовете на държавната енергетика с мотива да се контролират по-добре разходите, които влияят върху цените на електроенергията, и да има повече прозрачност, съобщава MediaPool.

Това е единият пакет от мерки, обсъден на среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с лидерите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Разговорът е заради обявеното от бизнеса намерение да излязат на протест в София на 30 септември, ако Комисията за енергийно и водно регулиране не върне от 1 ноември цената на тока на нивата й от преди 1 август, когато бе вдигната сериозно такса "задължение към обществото". От КНСБ са готови да подкрепят протестите на работодателите, а преди дне премиерът Бойко Борисов каза, че не е притеснен от евентуалната стачка на бизнеса.

"Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни", заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев след срещата в сряда в Министерския съвет.

"Идеята е българският бизнес да има представителство в бордовете на държавната енергетика и в КЕВР. Ако някъде има ненужни разходи, ако има свръхразходи да ни помогнат да ги прекратим", мотивира се Дончев.

Не стана ясно обаче как точно ще се регламентира присъствието на частния бизнес в бордовете на държавната енергетика, ще имат ли друга функция освен на наблюдател и дали това няма да наруши търговските интереси на държавните енергийни фирми, които все пак са в договорни отношения с голяма част от членовете на бизнес организациите.