След няколкото поредни силни понижения през миналата и в началото на настоящата седмица еврото най-после успя да неутрализира част от загубите си спрямо щатския долар, след като ралито на борсовите индекси в САЩ насочи инвеститорите към по-високодоходни активи. За завръщането на риск апетита на пазара в голяма степен спомогнаха и някои позитивни макроикономически данни през деня, като особено добре бяха посрещнати новините за заетостта в частния сектор според института ADP. Според показателя нетният брой на наетите през ноември е нараснал с 93 хиляди души на фона на предварителните очаквания за покачване със 70 хиляди. Наред с това данните от предходния месец също бяха ревизирани в положителна посока, а това на свой ред създава предпоставки да очакваме положителни стойности и на индикатора, отчитащ заетостта в неселскостопанския сектор (non-farm payrolls) утре, който по традиция е най-следеният макроикономически показател през последните няколко години.

 

Подкрепата за единната валута през миналата сесия дойде не само от търсенето на по-високодоходни активи, но и от някои по-добри данни за региона, които поне за момент потушиха негативните спекулации относно състоянието на някои страни-членки. Продажбите на дребно в най-голямата икономика в Еврозоната – Германия – регистрираха почти двойно по-голям ръст от очакванията през октомври, а в същото време PMI производственият индекс за страната остана в близост до високите си стойности от предходния месец.

 

Далеч по-голямо влияние върху еврото обаче, ще окаже днешната среща на Европейската централна банка, на която е възможно ръководителите на монетарната институция да изложат мерки, насочени към борба с дълговата криза в някои държави от региона. По време на предходните няколко заседания Жан-Клод Трише и останалите представители на ЕЦБ не направиха конкретни изявления по отношение на проблемите на страните с големи бюджетни дефицити, но след отпуснатия заем на Ирландия преди 2 седмици можем да очакваме и останалите европейски институции да вземат отношение по темата.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Open1.2982; High1.3181; Low1.2974; Close 1.3138

 

 

Въпреки вчерашната корекция евро/долар все още има потенциал да продължи спада си, като цели в посока надолу са 1.2968 и 1.2643. Пробивът на второто ниво ще отведе двойката отново към дъната в подножието на 1.20.

При продължаване на корекцията предстои тест на възходящата тренд линия на графиката, проектирана текущо при 1.3300.

 

GBP/USD

Open – 1.5559; High – 1.5648; Low – 1.5547; Close – 1.5620

 

 

Краткосрочните съпротиви са разположени при 1.5648 и 1.5790, а при по-силно възходящо движение ще последва тест на 1.5838.

При приключване на корекцията целите в посока надолу са 1.5547 и 1.5483, като пробив на второто ниво ще доведе до засилване на спада към 1.5295.

 

USD/JPY

Open83.64; High84.39; Low – 83.37; Close – 84.17

 

 

Предвид консолидацията, в която навлезе долар/йена около 84.40, пробивът на това ниво е първата цел в посока нагоре, като при негов пробив ще последва засилване на движението към критичното ниво за продължаване на низходящия тренд от началото на май насам при 85.92.

В посока надолу предстоят подкрепите на 83.37 и 82.78, следвани от 81.65.

 

* Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!