За пети пореден месец през януари се покачи индексът на S&P, включващ 24 търгувани на световните борси материали и суровини. Толкова дълга печеливша серия не се е случвала от 2004 г. насам. Причините са протестите в Египет, но своята роля играе и започналият глобален процес на икономическо възстановяване – посочва Bloomberg.

Ажиотажът на стоковите фючърси през последните два дни изпревари по доходност акциите, облигациите и инвестициите във валута. Заради скокът в цената на петрола, пшеницата и ориза, суровинният индекс S&P GSCI Total Return през януари се покачи с 3.1%. Същевременно доларовият индекс падна с 1.6%, глобаллният индекс на MSCI за цената на акциите се покачи с 1.6%, а глобалният индекс на правителствените и корпоративнтие облигации през януари падна с 0.2%.

Редица суровини поскъпват и заради притеснения около предлагането – посочва експерт от Алабама за финансовата медия. Покачването на цените в страни, в които по-голямата част от доходите на населението отиват за храна, се е превърнало в буре барут, твърди той. Поскъпването далеч не е само при храните. Памукът през януари поскъпна с 16%, каквото нещо не се е случвало поне от 50 години насам. Цената на памука през имзиналата година се е удвоила, тъй като продукцията не може да отговори на търсенето от Китай.

Все пак най-драстично е развитието в цените на храните. Спекулации, че правителствата на развиващите се страни попълват запасите си, за да предотвратят избухването на протести като тези в Тунис и Египет, Алжир и Йемен, внесоха смут на пазара. Ситуацията вероятно ще се влоши, тъй като финансови инвеститори очакват процесът на трупане на запаси да се ускори.

Същевременно златото, което се беше запътило стремглаво надолу, на 28 януари отбеляза ръст от 1.7%, най-висок от три месеца насам, тъй като инвестиорите потърсиха сигурност заради нестабилността в Египет. Въпреки това, златото през януари загуби 6.1% от цената си, заради ускоряването на икономическия растеж в САЩ. Това е обяснението защо валутата на Южна Африка, рандът, загуби 7.7% от стойността си през януари.

Петролът в рамките на месец януари поскъпна с 0.9%, в това число през последните дни черното злато отбеляза 7.6% ръст заради притеснения около доставките през Суецкия канал.

На другия полюс се движат акциите на развиващите се пазари, като индексът на MSCI за 45 развиващи се страни покава спад от 1.6%, при положение, че от 9 март досега възвращаемостта на индекса е достигнала 104%. Според анализаторите, в 74% от случаите посоката на акциите се определя от резултата за месец януари.

На пазара на акции в момента най-добре се представят енергийните компании, които през янаури отчетоха 5% ръст. Номер едно в САЩ е производителят на алуминий Alcoa, поскъпнал през януари с 7.7%.

Но самата логика оспорва необезпокоявания възход на пазара на суровини и е възможно през следващите месеци да видим известни сътресения. Възобновената надежда за икономически растеж движи цените на суровините нагоре. Това покачва инфлацията; в опит да се преборят с поскъпването, централните банки по света скоро могат да започнат да вдигат лихвите си. Растежът ще се укроти – а с него и спекулативното надуване при суровините.

В дългосрочен план единствено фундаментите на търсенето и предлагането имат решаваща роля при определяне на цената, включително и на суровините. Ще се извърши и балансиране, съответстващо на способността на икономиката да поддържа определени цени на материалите. Но дотогава има поне няколко месеца на страх и спекулации.