Днес на Българска фондова борса започна търговията с книжата на Зърнени храни България АД, което е и последното представено дружество за тази година. С това новите дружества на БФБ-София за тази година стават 35, една доста сериозна бройка, съобщи Румен Соколов, главен експерт в БФБ-София.

Зърнени храни България АД беше представено от Георги Костов и Чавдар Трифонов, изпълнителни директори на компанията. Радвам се, че толкова бързо след приключването на нашето SPO вече сме на Българска фондова борса, каза Георги Костов преди да удари камбаната, с която са дава старт на търговията.

За DarikFinance.bg Чавдар Трифонов заяви, че основното съображение SPO-то да се раздели на две части - първо за чужди инвеститори, а след това за местни, е нуждата от повече време за срещи с чуждестранните инвеститори както и повече време, за да се направи роуд-шоуто на компанията в чужбина. Зърнени храни България АД е представена на инвеститори в Лондон, Франкфурт, Виена и Стокхолм. Цената на акциите на дружеството на вторична търговия той отказа да коментира, тъй като не сметна това за коректно, преди да са обявили резултатите от SPO-то.

Основната цел на сливането на осемте дружества в новото - Зърнени храни България АД, е подобряване на управлението на тези активи, както и създаването на една по-стройна и по-гъвкава структура и преди всичко ефективност.

Основните планове на Зърнени храни България АД за следващата 2008 г. са свързани с приключване на строителството и пускането на инсталацията за биодизел, което се очаква да стане през март 2008 г. Освен това е започнало модернизация на маслодобивния цех в завода в Провадия.

Час и половина след старта на търговията на БФБ-София сделки с книжата на Зърнени храни България АД все още нямаше.