Според Министерството на туризма на Гърция, от началото на летния сезон броят на пристигащите в страната туристи е намалял само с 1% спрямо 2009 г. Но кореспондент на БиБиСи е получил информация от високопоставен правителствен източник, според който реалността и официалната статистика в Гърция говорят на различни езици.

Тероризмът, стачките и вълната социално недоволство, породена от мерките за икономии на гръцкото правителство след милиардната помощ от еврозоната, са довели до много сериозен отлив на туристи, ссобено след началото на август.

Министерството на туризма на Гърция твърди, че през тази година ще бъдат събрани само 10% по-малко приходи от туризъм по сравнение с миналата година. Специализиранa статистическa компаниq в Kрит, следящa от 10 години туристопотока и разходите в сектора, вече отчита поне 25% понижение.

„Ще е много лош сезон“, твърди гръцки специалист. „Ще имаме поне 30 – 35 % спад“.

Туризмът формира близо 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Понижение с 1/3 в туризма ще има ужасни последици за заетостта и за стабилността на държавните финанси.

Сега хотелите в Гърция са пълни, но главно заради случайни туристи, резервирали в последната минута, привлечени от ценовите отстъпки на хотелите, понякога достигащи 50%.

Хотелиерите от своя страна се оплакват, че туроператорите са ги принудили да намалят цените си, за да бъдат привлекателни на европейския и особено на британския пазар. Гръцките туристически проблеми се подсилват от засилената конкуренция на Турция и Египет. BBC