Изминалата седмица не бе най-оптимистичната в историята на БФБ. След позитивно начало, вероятно стимулирано и от възстановяващото се търсене на акции по световните фондови борси, четвъртък и петък обагриха в червено нашата борса. Седмичната промяна на индексите е, както следва

SOFIX – 2.12%

BG40 – 0.15%

BGREIT +0.61%

BGTR30 – 2.13%

Вижда се, че единствено имотният BGREIT отчита седмично повишение, докато индексът на сините чипове и равнопретегленият индекс отново чувствително се понижават.

Най-неприятна бе седмицата за Холдинг пътища, като дружеството се прости с 40.30% от стойността си в периода от 20 до 24 септември. Комисията за финансов надзор съобщи, че започва проверки в холдинга във връзка с промяна в дяловото участие на дъщерното дружество Пътища и магистрали АД в дружествата Пътностроителна техника АД, Видапътстрой АД и Пътинженеринг-М АД, които са част от икономическата група.

Цената, по която се търгуваха последно акциите на Холдинг пътища в петък, е 80 стотинки. През изминалата година холдингът се котираше най-високо до 3.60 лева за лот.

Мостстрой затвърждава мрачната инфраструктурна перспектива, като тази седмица губи над 13%. Трейс груп холд на този фон е отличник, като губи само 4.91%.

Стара планина холд, независимо от отчета за 50% ръст на продажбите за първите осем месеца на годината, през седмицата се срина с 12.33%. Единственото засега обяснение за това е желанието на инвеститорите на фона на отличните данни да реализират акциите, които притежават в дружеството, в очакване на нова вълна понижения.

Фармацевтичният лидер Софарма, която традиционно е сред най-ликвидните дружества на БФБ, през последната седмица успя да отчете 0.49% ръст в цените. Индустриален холдинг България също поскъпва, с 0.74%. Сред малкото на плюс са и акциите на Доверие обединен холдинг, които се покачват с 1.56% през изминалата седмица.

Печелившите са подчертано малцинство. Акциите на Зърнени храни България тази седмица се понижават с 5.21%. Акциите на Албена АД загубиха 1.43%. Обикновените акции на Химимпорт олекнаха с 2.55%. Еврохолд се понижава с 4.64%. Новакът в SOFIX Адванс терафонд се смъкна с 2.31%. Енемона загуби 2.01%. Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ се понижава с 3.45%. Каолин олекна с 2.44%, а Монбат с 1.66%.

Банковият сектор не прави изключение, като понижението в цената на акциите на Централна кооперативна банка е 2.10% за седмицата. Първа инвестиционна банка също губи, но само 0.31%. Тази седмица Българо – американска кредитна банка загуби 5.91% от цената си. Корпоративна търговска банка се понижи с 2.55%.

Тази седмица герой са акциите на Соларпро, които поскъпнаха с 94%. Все пак, разгледани в по-дълга перспектива, акциите на енергийното дружество, което заявява цел да стане лидер във фотоволтаичните централи на Балканите и в Европа, просто изтриват загуби след срива на 10 август, като в тримесечен план поевтиняват с над 47%.

Сривът на българските акции трудно може да се обясни, още повече разгледан на фона на възраждането на световните борси. Например широкият индекс S&P500 дотук през септември отчита 9.4% ръст. Съществуват няколко версии за тълкуване, които най-вероятно действат в комбинация помежду си. Най-очевидно е оттеглянето на чуждестранния капитал, който в предходни периоди действаше като бичи фактор за котировките. Втора възможност е спекулативният нрав на българските брокери, които печелят и като мечки и се възползват пълноценно от разпродажбите.

Националният български песимизъм, който трудно се влияе от голи надежди и реагира само на ясни сигнали е трето възможно тълкование. Икономиката на България, за разлика от повечето европейски икономики и САЩ, все още не е излязла от рецесията и икономическите показатели продължават да са негативни; дъното изглежда още не е достигнато, макар падането вече да се забавя.

Не е за изключване и фактът, че Българската фондова борса, която е сравнително нова институция, беше попарена от кризата в младежкия си период. Много по-лесно може да се възстанови една борса с дълга история, отколкото нова такава.

Не на последно място, все по-основателни са питанията какви всъщност са предприятията, които се търгуват на БФБ – има ли фундамент, върху който да стъпят цените на акциите? Има ли ефективност мениджмънтът на българските дружества, или директорите им са изпаднали във феодално разточителство и пилеят ценните ресурси? В този ред на мисли, много вероятно е читави дружества, които заслужават да повишават пазарната си капитализация, да са дърпани надолу от съмнителното състояние на ред други около тях.

Добрата новина в случая е, че всичките обяснения защо борсата се понижава могат светкавично да бъдат забравени, ако растежът й се възобнови устойчиво. Не виждаме нещо подобно засега, но в крайна сметка световните икономически процеси изглежда ни се отразяват с известно забавяне.