18:00 часа българско време

Инвеститорите не са очаровани от данните за потребителските разходи и спестяванията в САЩ и на борсите цари червената вълна. Компании, които зависят от потребителското търсене, като Уолт Дисни, в момента са в най-несигурно положение.

Енергийните компании също отчитат загуби, тъй като в една слаба икономика търсенето на енергия и суровини не е никога високо.

Фондовият пазар по принцип би могъл да намери основание за оптимизъм в големите сделки по сливане и поглъщане, които бяха обявени днес, както и от новината за обратно изкупуване на акции от HP за нови 10 милиарда долара.

Но ситуацията се разви по негативния сценарий – изглежда всеки днес се е втренчил в макроикономиката.

Dow Jones – 0.27% до 10125 пункта

NASDAQ 0.29% до 2147 пункта

S&P500 0.27% до 1062 пункта

Европейските борси не предложиха нищо по-различно и уверено са се запътили към червен финал: DAX 0.75% до 5907 пункта, CAC40 - 0.66% до 3484 пункта.

16:37 часа българско време

Броени минути след стартирането на борсовата търговия индексите на американските акции са навлезли в негативна територия.

Dow Jones – 0.34% до 10113 пункта

NASDAQ 0.23% до 2149 пункта

S&P500 0.17% до 1063 пункта

Според пазарните коментатори загубите щяха да са по-чувствителни, ако статистиката не отчете ръст от 0.2% в личния разполагаем доход на американците през юли и увеличение с 0.4% на разходите за консумация.

Сигналите от речите на централните банкери в Джаксън Хоул от петък, както и извънредното заседание на японската централна банка не бяха достатъчно убедителни, за да мотивират очаквания за поскъпване на ценните книжа на компаниите.

Европа очаквано следва тенденцията на борсата в САЩ, като германският DAX се понижава с 0.68% до 5910 пункта, а френският CAC 40 загуби 0.57% до 3487 пункта.

14:26 часа българско време

Водещият индекс на германските акции DAX навлезе в негативна територия, след като в днешната търговия дотук преобладаваше оптимизма.

Силното начало дойде благодарение на ръста на енергийните компании. Спекулацията, че германският канцлер Ангела Меркел има намерение да удължи с още 10 или 15 години цикъла на експлоатация на атомните централи, доведе до поскъпване на книжата на E.ON и RWE с по над 1 процент.

Оптимизмът при енергията се компенсира от 1.8% спад в цената на Infineon, продаващ за „скромните“ 1.4 млрд. долара бизнеса си с безжични технологии на Intel.

Пазарът на фючърси на акции на Wallstreet понижи инвеститорския оптимизъм, независимо че Европейската комисия днес публикува повишаващ се индекс на бизнес доверието както в ЕС, така и в еврозоната.

В средата на деня DAX се установи на ниво 5938 пункта, което представлява понижение от 0.21% в рамките на деня.

DAX загуби 61% от стойността си след 9 август, когато Феералният резерв на САЩ заяви, че световното икономическо възстановяване ще е по-бавно от очакванията.

Днес в германския индекс най-силно се представя туристическата компания TUI. Причината е намерението на руския олигарх Алексей Мордашов да увеличи дела си от настоящите 15% до блокиращо мнозинство от 25%. TUI увеличи днес пазарната си капитализация с 7.2%.

В Париж водещият индекс CAC40 се понижава с 0.51% до 3489 пункта. Информацията за голямата покупка на британската биотехнологична компания Genzyme от Sanofi-Avensis не помогна на котировките.

11:00 часа българско време

Японските акции завършиха деня със сериозно повишение, благодарение на решенията взети от централната банка на извънредното заседание днес. Японският водещ индекс Nikkei 225 затвори с повишение от 1.76% до 9149 пункта, като в сутрешната сесия ръстът достигна 3.1%.

Пазарните коментатори считат, че ходът на японската централна банка този път е бил лишен от момента на изненада, което е довело до посоченото забавяне на ръста на фондовите пазари. Следващата редовна среща на централната банка е през септември.

В Токио поскъпнаха най-вече предприятията износители, като Toshiba и Toyota.

Индексът на китайските акции CSI300 се повиши с 1.97%. В Хонконг индексът Hаng Seng отбеляза ръст от 0.56% до 20712 пункта.

В Европа, въпреки обявените големи капиталови сделки, ентусиазмът в самото начало на седмицата започна да се изпарява. Повишенията в DAX се ограничават до 0.10%, а в CAC40 до 0.07%.

10:40 часа българско време


В понеделник европейските пазари отвориха с повишение, намерили подкрепа в решението на Японската централна банка да охлаби още повече монетарната политика в опит да подкрепи японското икономическо възстановяване.

DAX + 0.21% до 5963 пункта

CAC 40 + 0.12% до 3511 пункта

Голямата сделка на германския капиталов пазар се оформя около намерението на производителя на чипове Infineon Technologies да продаде бизнеса си с безжични технологии на Intel за около 1.4 млрд. долара. Акциите на немската компания не се повлияха особено от тази новина.

Френският водещ индекс CAC-40 се повишава, въпреки спада по позицията на фармацевтичния гигант Sanofi-Aventis. Френската компания официално обяви намерението си да закупи британската биотехнологична компания Genzyme Corp. за сумата от 18.5 милиарда долара.

Британската борса днес е затоврена заради банков празник.

 

7:50 часа българско време

С убедителен ръст стартира новата седмица за азиатските капиталови пазари. Те реагират на петъчните успехи на Wall Street и на позицията на Бен Бернанке, председател на Федералния резерв, която илюстрира готовността на институцията за незабавна реакция, ако обстоятелствата изискат такава.

Наред с това повод за оптимизма е потвърждение на очакваното от икономистите удължаване на срока, в който централната банка на Япония подпомага икономиката чрез нисколихвени заеми. Bank of Japan обяви, че ще удължи от 3 на 6 месеца програмата си нисколихвени заеми на обща стойност $ 233 млрд. , тъй като смята, че това е нужно, за да се подпомогне икономическто възстановяване на страната. Банката ще запази лихвата по овърнайт депозитите на 0.1%.

Така към този час водещите индекси на борсите в Токио, Хонконг и Пекин растат с повече от процент.

NIKKEI 225 расте с 1.89% до 9 161 пункта.
HANG SENG INDEX се покачва с 0.67% до 20 734 пункта.
CSI 300 INDEX добавя 1.78% до 2 909 пункта. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!