Европейската комисия прие пакет от ангажименти, предложени от ЧЕЗ. Комисията имаше опасения, че ЧЕЗ може би злоупотребява с доминиращата си позиция като задържа мощности в електропреносната мрежа, за да попречи на конкуренцията да стъпи на пазара.

Комисията започна разследване въз основа на антитръстовите правила и ЧЕЗ предложи да намали значително генериращите мощности. След консултации с участниците на пазара Комисията е доволна от поетите от ЧЕЗ ангажименти, които адекватно отговарят на нейните опасения.

"Повече конкуренция води до по-ниски цени. Значителното намаляване на генериращи мощности ще позволи на нов играч да стъпи на чешкия пазар на електрическа енергия и да се конкурира с ЧЕЗ. Това ще е от полза на всички потребители на електроенергия", заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

По време на разследването си комисията стигна до предварителното заключение, че ЧЕЗ може би възпрепятства другите компании да стъпят на чешкия пазар за генериране и доставка на електроенергия на едро, най-вече като задържа мощности в електропреносната си система, от които не се нуждае.

За да отговори на изразените от Комисията опасения, ЧЕЗ предложи да намали с около 800-1000 мегавата генериращите се мощности. По-конкретно ЧЕЗ предложи да продаде електростанции в Чехия, чието придобиване ще позволи на купувача да се установи на чешкия пазар. Купувачът трябва да бъде одобрен от ЕК.