Чешката компания ЧЕЗ, една от трите чуждестранни електрически компании, чиито ценови политики предизвикаха национални протести в България и свалиха правителството по-рано тази година, по всяка вероятност ще запази лиценза си в страната, съобщава Dow Jones Newswires.

Асен Василев, който изпълнява длъжността министър на енергетиката в новото правителство, заяви, че преговорите между ЧЕЗ и българския енергиен регулатор вървят гладко за разрешаване на безпокойството, че някои практики на компания може би нарушават антитръстовите закони.

"И двете страни работят в голямо сътрудничество", заяви Василев пред Dow Jones Newswires. Той допълни, че първоначалните правни проучвания показват, че ЧЕЗ може би ще запази лиценза си, но уточни, че регулаторът има последна дума по въпроса. Той вероятно ще вземе решението си идния месец. "Ние не се месим в работата на регулатора", заяви Василев.

През март българските власти предприеха действия срещу чешките и австрийското електроразпределително дружество, заподозрени в нарушаване на конкуренцията. По-късно служителите на българската Комисия за защита на конкуренцията влязоха в централата на ЧЕЗ, 70% от която са собственост на чешкото правителство.

Говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова заяви, че компанията очаква да запази лиценза си, потвърждавайки думите на президента и генерален директор на чешката компания Даниел Бенес. По-рано тази седмица той заяви, че твърдо вярва, че в крайна сметка лицензът няма да бъде отнет. EVN сътрудничи с българските власти и до момента те не са открили доказателства, че австрийската компания е действала извън закона, заяви говорителят на компанията Щефан Зах.

Асен Василев заявява по повод протестите през февруари, довели до оставката на бившия премиер Бойко Борисов, че цената на тока е била само искрата, която провокирала безредиците и че истинският проблем е бедността, тъй като България е най-бедната държава-членка на ЕС. Министерството проверява и договорите между електрическите компании и държавните институции и очаква резултатите този месец.

Василев посочи, че държавните сгради надплащат за ток и че договорите ги задължават да купуват повече ток, отколкото потребяват. Той заяви, че ще предложи промени, но няма да ги налага. Ревизиите трябва да са резултат от преговори между всички партии, а това е задача на следващото правителство. /БГНЕС/