Кметът на едно село си е поставил за цел да покаже, че циганите могат да бъдат трудолюбиви, добри и съвестни. За няколко години той е успял да измъкне ромските си съселяни от мизерията. В Унгария живеят над 700 хиляди цигани - в бедност и сред много омраза.

Черди, селце с около 400 жители, повечето от които от ромски произход, е разположено в Югозападна Унгария. Допреди десетина години то е тънело в мръсотия и престъпност, пише Deutsche Welle.

Добре поддържани къщи, трудолюбиви жители и ниско равнище на престъпност - това е Черди днес. А "чудото" се дължи на неговия кмет Ласло Богдан, който също е циганин. Заедно със съселяните си той е успял да превърне Черди в образец за подражание.

Зеленчуковите насаждения около селото заемат 15 хектара земя, има и 3 000 квадратни метра оранжерии.

Първата работа на Богдан като кмет на Черди била да затвори местната кръчма. После успял да обедини ромската и неромската махала. Оправили много от къщите и най-важното: привлякъл публични средства за създаването на работни места в земеделския сектор. "Не вярвам в демокрация, при която хората чакат на опашка за социални помощи, а не за работа", казва Богдан.

В бюрото на кмета жителите се съветват с него по всички въпроси. "При него се чувстваме като у дома", казва Ромни Гизела, която също работи в общината. Тук пият заедно кафе, дискутират, тук Богдан представя проектите си. Един от тях - посещения в затвора с превантивна цел. За да видят хората какво ги очаква, ако не се вземат в ръце.

В рамките на друг проект кметът води местните момичета на посещение в университета в Печ - за да видят, че могат и да се изучат, вместо да се задомяват твърде рано. Това явно е впечатлило децата: "Искам да завърша средно образование, казва едно от тях, родителите ми не са завършили училище". "Важно е да се изучиш. Само така можеш да си намериш добре платена работа", казва друго дете.

Ласло Богдан иска да промени не само циганите, но и отношението на останалите унгарци към тях.

За тази цел той и неколцина от съселяните му ходят редовно в Будапеща, за да раздават хранителни продукти на нуждаещи се хора.

Кметът на Черди организира тази акция, за да помага на бедните, но и за да покаже на сънародниците си, че и циганите могат да вършат добрини.

"Вярвам, че добрият пример поражда у всеки добронамерен човек признание, а не омраза. Посланието ни е: нека сме човечни един към друг", казва Ласло Богдан.