* допълнен вариант

Две нови марки цигари вече се разпространяват на българския пазар. Те носят имената The King и Merilyn и са произведeни от приватизираната през лятото през борсата Цигарена фабрика Пловдив. Цените им ще бъдат 2.40 и 2.60 лева.

Въпреки че започват работа в условията на финансова криза производителите очакват да достигнат 10 процента пазарен дял. Вероятно от 2009-та ще има нови цени на цигарите заради повишените акцизни ставки.

Изпълнителният директор на фабриката Златомира Драганска заяви, че те ще бъдат достъпни. Освен това според нея дори в първите месеци да има свиване на пазара, пушенето няма да намалее. Драганска заяви, че от фабриката планират догодина да излязат поне две нови марки цигари и да се разширят видовете на вече пуснатите на пазара.

В момента се водят преговори за износ в една страна членка на ЕС, въпреки че целите за износ са насочени към страни от третия свят. В момента 96.5 на сто от акциите на фабриката са собственост на Стигма консулт ООД.През юли тя е придобила 78.8 процента чрез приватизация от борсата на стойност 36 млн. лв. По-късно е закупила и дял от миноритарния собственик като в момента е отправено и второ предложение към него. Разкрити са 260 работни места. Очаква се приходите от акцизи и ДДС в хазната да бъдат 35 млн. лв., а догодина ще бъдат правени инвестиции в подобряване и разширяване на производството.

Приватизацията на Булгартабак холдинг се оказа един изключително труден и мъчителен процес, каза пред Агенция “Фокус” Златомира Драганска. Приватизацията на холдинга е закъсняла твърде много заради невъзможността да се намери адекватната форма за извършването на продажбата на холдинга. Смятам, че приетата стратегия за приватизация на дъщерните дружества на Булгартабак холдинг изигра положителна роля за успешното приватизиране на фабриките в Пловдив и Стара Загора. Стратегията показа, че само по този начин може да се гарантира интересът на даден инвеститор, който да произвежда в тези компании и да възстанови вложените средства, каза тя.

Според Златомира Драганска стратегията за приватизацията на фабриките на Булгартабак холдинг чрез борсата е дала възможност да се сключат сделки, които да не бъдат атакуеми и бавени във времето.

Страхувам се, че решението за приватизация на Булгартабак холдинг чрез Агенцията за приватизация ще бъде трудно осъществимо и няма да позволи на компанията да съхрани своите пазарни позиции. Начинът за продажба на мажоритарни дялове от държавния Булгартабак холдинг на фондовата борса е най-добър, посочи Драганска.

Продажбата на холдинга чрез Агенцията за приватизация няма да заинтересува инвеститорите да продължат производството на български цигари в рамките на тази компания. По-скоро бих очаквала холдингът да се закупи от компании, които да се интересуват от пазарния дял на брендовете на Булгартабак, а това би било един много лош финал за държавния холдинг, каза още Златомира Драганска. Според нея ще има както български, така и стратегически инвеститори, които ще проявят интерес към продажбата на холдинга.

Въпросът обаче е с каква цел искат да закупят Булгартабак холдинг, коментира още Златомира Драганска.